Zelf hummus maken is makkelijker dan je misschien denkt. Voor het boek Lekker Wads gingen de auteurs op zoek naar verrassende recepten uit het Waddengebied. Voor bij de borrel of op je boterham: Friese hummus.
Normaal gesproken wordt hummus gemaakt van kikkererwten, deze Friese variant bestaat uit zoete Kollumer erwten. Die vind je bijvoorbeeld bij Ekoplaza, of je kunt ze online kopen. Kollumer erwten kunnen worden vervangen door zoete erwten, rozijnerwten of grauwe erwten. Neem geen kapucijners, die zijn iets anders. Erwten die niet uit blik komen, moeten altijd een aantal uur weken. Handig dus om ze de avond ervoor alvast in een bak water te leggen.
Friese hummus
Nodig:
- 250 g gedroogde Kollumer erwten
- 1 teentje knoflook
- 200 g tahin (sesampasta)
- plantaardige olie
- zout en/of zeewier
- 25 g hazelnoten, geroosterd
- 25 g gedroogde cranberry’s
- takjes munt, zoals watermunt
Bereiding:
- Week de erwten ten minste 12 uur.
- Ververs het water en kook de erwten in 1 uur gaar. Giet ze af en bewaar wat van het kookvocht. Houd een deel van de gare erwten apart.
- Pureer de erwten met de knoflook en de tahin in ongeveer 5 minuten in een keukenmachine tot een smeuïge spread.
- Schep een lepel op een bordje en maak daarin een kuiltje. Schenk daar olie in en voeg wat zout en/of zeewier toe.
- Garneer het geheel met de erwten, geroosterde hazelnoten, de cranberry’s en de munt.
Recepten en verhalen van de Wadden
Dit recept komt uit het boek Lekker Wads – smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø, geschreven door Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg. Behalve klassieke en nieuwe recepten uit de Wadse keuken lees je er ook verhalen over de Wadden en over de oorsprong van de bijzondere gerechten. Je bestelt het boek online bij Boom Uitgevers Amsterdam.
Meer lezen
- Minder vlees eten: vier tips.
- Vijf recepten om je ontbijt nét een beetje specialer te maken.
- Zo maak je zelf kaneelbroodjes.
Fotografie Adam Bartoszewicz/Unsplash.com
Gepubliceerd op 4 oktober 2022, laatst bewerkt op 14 februari 2024