Waarom het goed is om jezelf een Zweedse ‘fika’ te gunnen

Fika

Fika, een Zweeds gebruik waarbij je een pauze neemt en daarbij geniet van koffie (met het liefst iets lekkers erbij). Geen snelle boterham achter je laptop, maar bijkletsen en de tijd nemen voor je tussendoortje. Flow’s Rachel over deze gewoonte.

Ik heb een fascinatie voor Scandinavië. Ik volg talloze Instagram-accounts uit het noorden, pin alle borden op Pinterest vol met de typisch rode huizen en ook mijn kledingkast heeft soms ‘Scandinavische trekjes’. Ondanks dat ik nog maar twee keer een bezoek bracht aan de landen (één keer aan Stockholm in Zweden en afgelopen zomer was ik in Denemarken) lijken het me heerlijke plekken om eens langere tijd door te brengen. Wat me ook erg aanspreekt? Die fika, die ik al een aantal keer zag langskomen.

Een paar keer per dag even je gedachten verzetten en je hoofd leegmaken, tijdens een ontspannen pauze met koffie of thee en een heerlijk zoete kaneelbroodje. Klinkt best fijn toch? In Zweden is het heel normaal en wordt het zelfs soms bij bedrijven toegevoegd aan een contract. ‘Je hebt recht op een fika’. Pauze nemen is namelijk heel goed voor je productiviteit, en nee, daar hoeft niet élke keer iets zoets bij.

Het verschil tussen fika en een ‘gewone koffiepauze’

Angel Trinidad is copywriter en design journalist. Ze komt uit de Filipijnen en woonde een tijdje in Nederland, Spanje en Duitsland en verhuisde een aantal jaar geleden naar het Zweedse Malmö. Grappig genoeg leerde ze in de Filipijnen fika al kennen.

Angel: ‘Het is al sinds kleins af aan een droom van mij om in Zweden te wonen. Ik luisterde altijd naar Indie bands die allemaal Zweeds bleken te zijn. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid naar het land. En hoe meer ik erover te weten kwam, hoe verliefder ik werd. De prachtige natuur, de zorgzame samenleving, de design, muziek en alle lieve kleine gewoontes in het Zweedse leven, zoals fika.

Fika is een pauze nemen van je dag en er echt van genieten. Het is eigenlijk een koffiepauze met iets zoets erbij: een plak cake, kaneelbroodje, snoepje, semla of een lussekatt. Dat ligt aan het seizoen.

Voor anderen lijkt fika misschien op een eenvoudige koffiepauze, maar voor de Zweden is het specialer dan dat, omdat het voor hen gezelliger is. Het is een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur. Wat het speciaal maakt, en iets anders dan een gewone koffiepauze, is dat de Zweden het zien als een bijna heilig moment om te ontspannen, een pauze te nemen en dit bijzondere moment met iemand te delen. Het is de gezellige factor die het anders maakt. En hun liefde ervoor zal zeker op jou overslaan. Je zult mensen gaan vragen om samen een fika te drinken, meerdere keren per dag.’

#fikawithangel

‘Ik begon de hashtag #fikawithangel op mijn Instagram @icehotel in 2012,’ gaat ze verder. ‘Ik heb sindsdien in verschillende steden gewoond, dus het werd eigenlijk een dagboek van alle fika’s die ik had met vrienden en familie over de hele wereld. Het laat mijn favoriete cafés in Stockholm zien, maar ook een gedenkwaardige solo fika met macarons in Parijs, lattes met katten in Amsterdam, koffie aan het zwembad in Manilla, mijn favoriete keramiekkunstenaars in Malmö en natuurlijk – foto’s van mijn boek Scandinavia Dreaming.

Fika is een mooie herinnering om altijd lief te zijn voor onszelf. We kunnen niet non-stop doorwerken – het is eigenlijk contraproductief om dat te doen. Een fika is een pauze in je dag om je geest even te laten ademen. Jezelf pauzes gunnen is als elke dag jezelf een warme knuffel geven.’

Meer lezen

Tekst en fotografie Rachel Vieth

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN