Journalist Eva Breda stelt zichzelf voor als ‘millennial met mentale problemen’. En aan die problemen wil ze, in therapie, iets doen. Daar kan online editor Merel zich best wel in herkennen.
In de eerste aflevering van de Komt een meid bij de psych-podcast legt Eva uit dat millennials de neiging hebben om hun problemen zelf op te willen lossen. Ik luister de podcast wandelend (want: goed voor je mentale gezondheid) en knik bevestigend. Alles zelf oplossen is goed. Toch?
Dat valt dus te betwisten. Het is eigenlijk best wel gek dat je wél een fysiotherapeut belt wanneer je last hebt van je rug, maar níet een intake bij een psycholoog regelt als je hoofd een beetje in de knoop zit. Natuurlijk begrijp ik dat er een groter stigma rust op moeilijkheden rondom mentale gezondheid dan wanneer je je rug verpest hebt door op een verkeerde bureaustoel te zitten, maar zonde is het wel.
In therapie met Eva
Omdat Eva weet dat te veel mensen niet in therapie gaan, omdat die drempel hoog is, neemt ze de luisteraars van haar podcast mee naar haar therapiesessies. En ja, dat zijn echte sessies bij een echte therapeut. Ik geloof niet dat ik dit concept eerder ergens heb gezien of gehoord en dat maakt me nieuwsgierig.
Als je mensen meeneemt naar je therapeut, dan ontkom je er niet aan dat je je heel kwetsbaar zult moeten opstellen. Eva vertelt open over haar angstklachten: zo durft ze bijvoorbeeld ’s avonds niet in haar eentje naar de badkamer en alleen slapen doet ze al helemaal niet, omdat ze altijd een bepaalde dreiging en gevaar voelt. Ook horen we in aflevering 1 al iets over Eva’s vader die een alcoholprobleem heeft, op straat heeft geleefd en uiteindelijk is overleden. Al luisterend merk ik bij mezelf op dat mijn bewondering voor Eva met de minuut groeit; het is echt best wel dapper om zulke kwetsbare dingen, waar mensen van alles van kunnen vinden, te delen.
Er ís een therapie die bij jou past
De sessies met Eva’s psycholoog, Dorianne, komen vrij praktisch op me over. Er worden schema’s gemaakt, doelen gezet en nuchtere vragen gesteld. Het is anders dan de therapie die ik ken en dat vind ik interessant. Therapie komt in allerlei vormen en maten. Het kan bijna niet zo zijn dat er niet een vorm te vinden is die bij jou past.
Tussen de afspraken met haar therapeut door reflecteert Eva op de sessies: ze vallen haar mee, ze is steeds meer op haar gemak én ze heeft al snel het gevoel dat ze er echt iets aan heeft. Het is dat ik zelf al jaren in therapie ben en daarmee misschien net niet helemaal tot de doelgroep van de podcast behoor, maar ik weet zeker dat deze podcast de drempel om in therapie te gaan voor mij had kunnen verlagen. En dat is, geloof ik, precies het doel van deze podcast. Komt een meid bij de psych; en hopelijk zullen er velen volgen.
Je luistert de Komt een meid bij de psych podcast in je favoriete podcast app of op Spotify.
Meer luisteren
- She explores: een podcast voor avonturiers.
- Genderful world: over gender en identiteit.
- Dag voor dag: over verliezen en rouwen.
Tekst Merel Wildschut Fotografie Cosiela Borta/Unsplash.com