Laat op de avond eten heeft niet echt een goed imago. Het zou slecht voor je gezondheid zijn en je zou ervan aankomen. Toch is de wetenschap niet zo stellig.
Er wordt nog altijd onderzoek gedaan naar de effecten van laat op de avond eten op je gezondheid. Hoe ongezond het is, lijkt af te hangen van wat je eet en wanneer je eet.
Hoe (on)gezond is laat op de avond eten?
De meeste onderzoeken tonen aan dat laat op de avond eten niet optimaal is voor je lichaam, maar toch is het lastig om hier met zekerheid iets over te zeggen. Bijvoorbeeld omdat factoren als alcohol, beweging en de tijd die iemand buiten spendeert niet worden meegenomen. Dat maakt het lastig om te kunnen vaststellen of iets komt door het tijdstip van eten of bijvoorbeeld door een inactieve leefstijl.
Volgens het Voedingscentrum is er dan ook te weinig wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen of je van laat op de avond eten, om acht uur ’s avonds of later, aankomt.
Slecht voor je gezondheid
Hoe (on)gezond laat op de avond eten is, lijkt vooral af te hangen van de timing van de andere maaltijden die je eet gedurende de dag. Uit een recent onderzoek onder ruim honderdduizend volwassenen blijkt dat mensen die later ontbijten, later lunchen en later avondeten bijvoorbeeld een vergrote kans hebben op hart- en vaatziekten en overgewicht.
Hoe dat komt? Overdag hebben we energie nodig en die energie halen we uit ons eten. ’s Avonds hebben we die energie, zo vlak voor het slapen, niet meer nodig. Een later eetpatroon kan zo het metabolisme en circadiaanse ritme verstoren. Eerder onderzoek van Harvard Medical School bevestigt dat.
Een eiwitrijk ontbijt
Je kunt dus beter eerder avondeten én eerder ontbijten, waarschijnlijk omdat we ’s ochtends gevoeliger zijn voor insuline en hogere glucosespiegels, zo blijkt uit het onderzoek. Dat maakt het ook belangrijk om die glucosespiegels ’s ochtends stabiel te houden met een eiwitrijk ontbijt.
Toch nog trek ’s avonds?
Heb je na achten nog trek? Het beste kun je dan kiezen voor een kleine en eiwitrijke snack, blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarin oude en nieuwe onderzoeken met elkaar werden vergeleken. Denk aan een handje noten, een volkorencracker met hüttenkäse, snackgroente met hummus of banaan met pindakaas.
Meer lezen
- Wat is beter voor je gezondheid: koffie of thee?
- Deze simpele handeling kan je mentale gezondheid verbeteren.
- Slaaptekort? Neem een kijkje in je keuken.
Tekst Lisanne van Marrewijk Fotografie Getty Images/Maskot
Gepubliceerd op 29 januari 2024