Toegegeven; spruitjes roepen niet bij iedereen de warmste gevoelens op. Toch zijn er talloze lekkere gerechten rondom deze wintergroente. Online editor Merel zet vijf van haar favoriete recepten op een rij.
Die ‘niet-zo-warme gevoelens’, die stammen waarschijnlijk nog uit de tijd dat je als kind net iets te bittere spruitjes voorgeschoteld kreeg. Spruitjes koken is nog best een kunst. Eerlijk? Het kan echt lekkerder. Door de spruitjes te roosteren, stomen, wokken, frituren of verwerken in een ovenschotel, bijvoorbeeld. Met de volgende recepten tover je de lekkerste spruiten op je bord.
Gnocchi met spruitjes en boerenkoolpesto (Culy)
Twee wintergroenten ineen: spruitjes en boerenkool maken samen een stevige, winterse maaltijd. Maar gecombineerd met gnocchi, mozzarella en citroenschil, is het weer helemaal in balans.
Romige spruitjes (The Tortilla Channel)
Eigenlijk is dit best een traditioneel gerecht: spruitjes met spek. (Hier kun je natuurlijk ook vegetarisch spek gebruiken.) Maar door de volle saus op basis van kookroom en kaas, is het toch weer een heel nieuw recept.
Salade met paarse spruitjes en peer (De Groene Meisjes)
Wist je dat je spruitjes ook heel goed in een salade kunt verwerken? De combinatie van spruitjes met peer is er trouwens ook eent die je eigenlijk niet mag missen.
Gefrituurde spruitjes (The Mediterranean dish)
Wellicht een leuke toevoeging aan de borrelplank: hapklare spruitjes in een warm laagje paneer. Het is weer eens wat anders dan een kaassoufflétje.
Geroosterde spruiten met een ‘honey glaze’ (Bon appétit)
Tot slot: hoe maak je de perfect geroosterde spruitjes? Dit recept legt het goed uit. Vervolgens kun je eindeloos variëren: rooster ook eens pompoen of pastinaak mee, bijvoorbeeld.
Meer koken in het seizoen
Tekst Merel Wildschut Fotografie Jez Timms/Unsplash.com