6 tips voor de beginnende vogelaar

vogelaar

De voordelen van vogelspotten? Je staat meer in contact met de natuur, het werkt therapeutisch én herinnert je aan een wereld zonder opdringerige mailbox. Journalist Eline Van Lancker breekt een lans in het boek Het groene geluk.

Tips voor de beginnende vogelaar:

 1. Heb oog voor nieuwe soorten. Toe aan nieuwe variëteiten in je vizier? Op Waarneming.nl (Nederland) en Waarnemingen.be (België) vind je van bijna elk natuurgebied welke soorten er voorkomen, en ook opmerke­lijke observaties per dag.
 2. Plaats een goedgevulde voersilo. Liefst op een plek die je ziet vanuit je keuken of slaapkamer. In de stad kun je het best kiezen voor een silo met een kooi eromheen, zodat meeuwen en kraaien niet met al je voer aan de haal gaan.
 3. Houd een vogeldagboek bij. Hierin noteer je telkens:
  De plek: waar ben je en in welke periode? Hoe ziet het landschap eruit?
  De vogels: welke soorten zag je en hoeveel? Wat zijn hun belangrijkste kenmerken?
  Je stemming: welke gevoelens gingen er door je heen? Wat waren je indrukken?
 4. Train je bird eye. Dat doe je simpelweg door aandacht voor vogels te creëren. Open je zintuigen, leef je in in hun behoeftes en scan elektrici­teitspalen, ongemaaide akkers en dichte hagen. Haal vooral je neus niet op voor triviale exemplaren: wie de merel niet eert, is de nachtegaal niet weerd.
 5. Leer determineren. Staan je vogelreceptoren op scherp? Dan kun je proberen soorten te herkennen. Begin bij de basistypes dicht bij huis voordat je een dikke gids aanschaft. Koop liever een zakgids met enkel lokale soorten, of een regionale uitvouwkaart.
 6. Zit in het groen. Maak er een vast ritueel van om bij het ochtendgloren of bij het vallen van de avond een kwartiertje in het groen te zitten (ja, zitten, niet wandelen!). De sleutel zit in het volledig vertragen, tot je je openstelt voor al het moois in de omgeving.

Meer lezen

Tekst Eline van Lancker  Illustratie Lotte Dirks

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN