Tweedehands winkelen: tips en inspiratie

tweedehands winkelen

We proberen allemaal op onze eigen manier duurzamer te leven en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Tweedehands winkelen is zo’n manier.

Met tweedehands winkelen verleng je de levensduur van het voorwerp en hoeft er geen nieuw item voor jouw aankoop gemaakt te worden. Bovendien gaat bij veel kringloopwinkels de opbrengst naar goede doelen. Win-win.

Tweedehands winkelen is dan ook het antwoord op ‘fast fashion’: de mode-industrie die op een niet-duurzame manier steeds sneller en meer wil maken en verkopen. Deze kleding wordt vervolgens een paar keer gedragen en weggegooid, waarna er weer iets nieuws wordt gekocht. Met tweedehands winkelen ga je dit tegen – je zorgt ervoor dat er minder gemaakt hoeft te worden en dat er minder afval geproduceerd wordt.

Maar niet alleen kleding kun je tweedehands voor een leuk prijsje op de kop tikken: wat dacht je van servies, plantenpotten, meubels, kerstspullen, sieraden, gereedschap of bordspelletjes? Wat je ook zoekt, de kans is groot dat de kringloopwinkel het heeft. Wij geven tips.

Tips voor tweedehands winkelen

  1. Neem de tijd: wanneer je een kringloopwinkel binnenloopt, lijkt alles op het eerste gezicht rommel. Tweedehands winkelen is iets wat je beter niet ‘even snel’ kunt doen, want dan is de kans groot dat je ook snel afhaakt. Wanneer je écht de tijd neemt om alles te bekijken, zul je de pareltjes er tussenuit vissen.
  2. Laat je niet meteen afschepen wanneer iets niet past of kapot is. Veel valt te repareren of te vermaken, en als jij het niet kunt, is er vast iemand in je omgeving die dat wél heel goed kan. Ook zijn er genoeg plekken die voor een klein prijsje kleding vermaken of nieuwe zolen onder schoenen zetten, bijvoorbeeld.
  3. Probeer naar de potentie van bepaalde voorwerpen te kijken. Dat doffe, ouderwetse, gehavende kastje is nu misschien niet zo bijzonder, maar wat als je het schuurt en in een leuk kleurtje verft? En dat oudbollige theekopje dat de rest van de set mist, zou echt heel leuk staan met een plantje erin.
  4. Weet het verschil tussen antiek/vintage en kringloop. In die eerste categorie zul je wel veel mooie, maar vooral dure dingen vinden. Daar kun je ook meer merken en kwaliteitsitems vinden. In de laatste categorie is alles écht goedkoop en zal het des te leuker zijn wanneer je iets heel moois vindt (het zal je verbazen wat sommige mensen allemaal naar de kringloop brengen!).
  5. Zoek het in de accessoires. Dat je liever in een nieuwe bed of matras investeert is begrijpelijk, maar voor de kleine dingen ben je vaak beter af in de kringloop. Dingen die veertig jaar geleden overal in huis stonden zijn nu weer ‘hip’ en liggen voor hoge prijzen bij woonwinkels. Maar waarom zou je zo veel geld neerleggen voor marmeren onderzetters, glazen theelichthouders of gouden kandelaren, wanneer die ook voor een paar cent bij de kringloopwinkel liggen? Onthoud: als een trend is teruggekomen, is de kans groot dat je het ook in de kringloopwinkel gaat vinden.

Kringloop-adresjes

  • RataPlan: deze bekende kringloopwinkel heeft 23 winkels in 19 steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag (de grootste kringloopwinkel van Nederland), Alkmaar, Almere en Delft. Kijk voor meer informatie op Rataplan.nl.
  • Mamamini: dit is de bekendste kringloopwinkel van Groningen. Ze hebben drie filialen en een webshop waar de meest exclusieve items worden verkocht. En nog een voordeel: alle opbrengst van Mamamini gaat naar het goede doel. Kijk voor meer informatie op Mamamini.nl.
  • Tilburg Noord: in Noord-Brabant is er ook zeker geen gebrek aan leuke kringloopwinkels. In Kringloopwinkel Tilburg Noord steunen ze de Hartstichting en Stichting Dierenlot, en je kunt er een hele dag vullen: 550 m2 aan tweedehands spullen. Kijk voor meer informatie op Kringloopwinkeltilburgnoord.nl.
  • Go with the vlo: op deze website kun je alle, maar dan ook álle adresjes en evenementen vinden rondom tweedehands winkelen. Ook schrijven de eigenaren van de website (vaak hilarische) recensies van hun kringloopavonturen. Kijk voor meer informatie op Gowiththevlo.nl.

Tekst Quirine Brouwer  Fotografie Nathan Shurr/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN