Minder werken

Vijf dagen per week acht uur lang werken, wie heeft dat eigenlijk bedacht? Niet alleen de hardwerkende mens, ook deskundigen pleiten voor minder werken. In Flow 5 vind je zes actuele inzichten over de balans tussen werk en vrije tijd, waaronder die van Timothy Ferriss. 

Volgens schrijver Timothy Ferriss is het concept van hard werken tot aan je pensioen gedateerd en moet je levensplannen waarvoor je warm loopt nú uitvoeren in plaats van ze uit te stellen. In zijn boek Een werkweek van 4 uur neemt hij je mee naar een nieuw, leuker leven met minder werkuren. Volgens hem zouden we anders moeten nadenken over wat rijkdom en geluk eigenlijk zijn. ‘Bij het inbeelden van rijkdom zien mensen vaak een berg geld voor zich,’ schrijft hij. ‘Denk je beter na over wat wordt bedoeld met rijkdom, dan is dat vaak niet een dikke bankrekening, maar de mogelijkheid om te doen waar je blij van wordt,’ legt hij uit.

Het gaat dus niet om geld, maar om belevenissen. Ferriss’ tweede stap is definiëren waar geluk voor staat. ‘Geluk staat gelijk aan opwinding,’ is het alomvattende antwoord. ‘Daartegenover staat verveeldheid als synoniem van ongeluk.’ Wil je gelukkig zijn, dan is het volgens hem zaak om die dingen te doen waarvan je opgewonden wordt. Vraag je niet af: wat wil ik? Of: wat is mijn doel? Maar: waar krijg ik een kick van? Door na te denken over wat jou een boost geeft, word je gemotiveerd om eens na te denken over de manier waarop je je tijd besteedt, op je werk en thuis. Je werkweek in navolging van Ferriss terugschroeven naar vier uur is wellicht een wat drastische uitkomst, maar zijn theorie is een fijn duwtje in de rug om die taken of activiteiten te schrappen die weinig of niets toevoegen aan wat jou voldoening geeft.

  • De andere vijf inzichten vind je in Flow 5.

Tekst Fleur Baxmeier Illustratie Marijke Buurlage

 

0
reageren

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd