Wat je intuïtie je vertelt

Mensen aanvoelen, precies weten wat je moet doen: je intuïtie lijkt een ongrijpbaar iets. Journalist Mariska Jansen achterhaalt in Flow 2 hoe het werkt, en hoe je het kunt ontwikkelen.

Intuïtie is onbewust weten, iets aanvoelen zonder erover nagedacht te hebben. Bij persoonlijke keuzes in je privéleven is het een kompas. Bijvoorbeeld of iemand die je kent wel het beste met je voorheeft. Het speelt een rol bij het kiezen van personen met wie je om wilt gaan – mensen die later je vrienden worden. Of als je die ene persoon ontmoet op wie je verliefd wordt.
In de westerse wereld vinden we dat niet je intuïtie, maar je verstand leidend hoort te zijn, stelt Gerd Gigerenzer, emeritus hoogleraar psychologie in zijn boek De kracht van je intuïtie, maar dat is niet hoe mensen van vlees en bloed zich in werkelijkheid gedragen. Volgens hem kunnen intuïties je op een dwaalspoor brengen, maar je kunt er ook niet omheen. “We zouden niet ver komen zonder.” Conclusie: we moeten tegelijkertijd blijven putten uit de andere krachtbronnen die ons zijn toebedeeld – ons verstand en kennis uit de omgeving. Het ene niet gebruiken zonder het andere, en omgekeerd. Dat is wijsheid.

  • Het hele verhaal lees je in Flow 2.
  • De schooldagen van Jezus van Coetzee, genoemd in het artikel van Mariska, is verkrijgbaar in onze shop.

Illustratie Ana Ventura Tekst Mariska Jansen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.