Anders omgaan met het nieuws

nieuws

We worden overspoeld met nieuws. Het zorgt soms voor een tweestrijd: aan de ene kant wil je op de hoogte blijven, maar aan de andere kant kan het je mentaal ook teveel worden. In dit artikel van Huffpost pleiten ze voor een andere omgang met nieuws.

Anders omgaan met nieuws, daar houden we van bij Flow. Daarom schrijven we graag Slow Nieuws: het draait daarbij niet om actualiteit, maar om verdieping, achtergrond en positieve berichtgeving. Maar soms zijn de harde cijfers niet te vermijden, ze lijken overal te zijn. Hoe kun je toch op de hoogte blijven, maar niet verdrinken in al het (slechte) nieuws?

In het artikel van Huffpost komen verschillende medische experts aan het woord met tips, die we graag met je delen.

  • Blijf op de hoogte, maar begrijp dat het ook goed is om sommige inhoud die je verontrustend of aangrijpend vindt over te slaan of te vermijden. Wanneer je van tevoren grenzen stelt, kun je een vloedgolf aan alarmerende krantenkoppen voorkomen.
  • Bedenk van te voren hoeveel je tijd je wilt besteden aan nieuws per dag. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je nog maar twintig minuten naar het nieuws kijkt op televisie en twee artikelen per dag leest. Daarmee neem je belangrijk nieuws tot je, maar niet te veel waardoor je je mentaal slecht kunt gaan voelen.
  • Heb je het gevoel dat je te veel hebt gelezen of gehoord? Neem dan een pauze om je hoofd leeg te maken. Spreek af om koffie te drinken met iemand, of maak een fijne wandeling.
  • Maak ruimte om je te richten op de positiviteit. Hoewel het belangrijk is om je bewust te zijn van de realiteit van alles wat er gaande is, kan het helpen om selectiever te zijn in je nieuws en je te omringen met opbeurende, oplossingsgerichte verhalen die je vreugde brengen, zoals bijvoorbeeld Flow Slow Nieuws.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Priscilla Du Preez/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING