De lente komt eraan: zo krijg je meer insecten in je tuin

insecten

Wanneer je naar buiten stapt ruik je de lente, hoor je steeds meer vogels vrolijk door elkaar fluiten en zie je de bloemen uit de grond schieten. Hoog tijd om je tuin klaar te maken voor bijen, hommels en vlinders.

Maar hoe pak je zoiets aan? Wat is goed voor de insecten? Tuin columnist Loethe Olthuis helpt ons in een artikel van Trouw. Ze heeft zelf een aantal jaar geleden een huis gekocht met een groot stuk grond dat ze omtoverde tot een tuin met fruitbomen, een kruidentuin en vele kleurrijke bloemen. Ze wil proberen, zo schrijft ze, meer biodiversiteit in haar tuin te krijgen. Maar waar is dat eigenlijk goed voor?

Biodiversiteit

Er zijn ontzettend veel verschillende bijensoorten die zorgen voor de bestuiving van onze planten. Ze betekenen heel veel voor ons: zonder bestuiving zijn er geen bloemen, groenten, vruchten of zaden. Maar door het spuiten van gif, inkrimpen van natuurgebieden en klimaatverandering ziet de toekomst er voor de insecten niet rooskleurig uit. Gelukkig kunnen we helpen.

5 tips voor meer insecten in de tuin

  1. Een eerste tip van Loethe? Zorg dat er niet te veel tegels in je tuin te liggen en laat de natuur weer zijn gang gaan.
  2. Kijk eens hoeveel bloemen met geur je in je tuin hebt staan. Die kunnen namelijk ook zorgen voor meer bezoekjes van hommels, bijen en vlinders doordat ze op de geur afkomen.
  3. Kies voor inheemse bloemen. Waar je dan aan moet denken? Bloemen en planten die soms zomaar verschijnen in je tuin (wanneer dat niet gebeurt, kun je ze ook aanschaffen bij een kwekerij). Het zijn planten die hier in Nederland horen. Ze groeien precies op het moment dat de insecten nectar nodig hebben. Wanneer je deze bloemen en planten in je tuin hebt staan, kun je de insecten dus helpen op het juiste moment.
  4. Geurende doorbloeiers (die ook nog in de herfst en soms zelf in de winter doorbloeien) zorgen ervoor dat insecten lang kunnen genieten van de nectar en het stuifmeel.
  5. Deze tip is naast voor de insecten ook leuk voor je maaltijden: maak een kruidentuin. Zelf kun je af en toe iets door het eten gooien, maar de bijen, hommels en vlinders zijn er ook dol op.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Amy Lynn Grover/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING