Een hoopgevend stuk over #MeToo en The Voice: “We vinden het allemaal niet zo normaal meer”

parool artikel metoo the voice verandering

Afgelopen week gebeurde er ontzettend veel rondom het thema #MeToo. Wat is het dan toch fijn om in de zaterdagkrant een artikel te lezen waarin de gebeurtenissen in een groter geheel worden geplaatst, merkt Flow’s creative director Irene.

Het verhaal We vinden het allemaal niet zo normaal meer van Lorianne van Gelder en Marcel Wiegman hielp me om mijn geest te scherpen. De vraag die de journalisten zich stelden: gaat er door de schandalen bij The Voice iets veranderen? En het antwoord is hoopgevend.

Ten eerste wordt in dit stuk de hashtag #MeToo nog eens belicht. De hashtag werd voor het eerst gebruikt in 2006 door de Amerikaanse activiste Tarana Burke, en die nam een grote vlucht nadat verschillende vrouwen in 2017 filmproducent Harvey Weinstein beschuldigden van grensoverschrijdend seksueel gedrag. #MeToo werd een beweging tegen seksueel geweld en seksuele intimidatie. In Nederland ontstond de eerste grote #MeToo-affaire rond producent en regisseur Job Gosschalk, die in 2017 door verschillende acteurs werd aangeklaagd wegens seksuele intimidatie en machtsmisbruik.

De stilte doorbreken

In het artikel betogen Van Gelder en Wiegman dat nooit eerder in Nederland de reacties op een #MeToo-affaire heftiger zijn geweest dan deze keer. En ze halen een onderzoek aan van Vakbond CNV, dat afgelopen zomer nog vaststelde dat ruim twee miljoen vrouwen dagelijks het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie op het werk. Ze laten onder meer Laura Adèr aan het woord van Fairspace, een organisatie die bedrijven helpt om een veilige en inclusieve werkvloer te creëren en stellen de vraag: is er met de bom die is ontploft onder het podium van The Voice iets fundamenteels veranderd? Is de stilte nu dan echt doorbroken, of blijven dit soort incidenten gewoon plaatsvinden?

“Laten we hopen op een ommekeer,” zegt Laura Adèr, maar ze heeft niet eerder gemerkt dat ophef bij organisaties leidde tot een werkelijke cultuuromslag op de werkvloer. En ook nu kun je je volgens de schrijvers van het artikel afvragen wat belangrijker wordt gevonden door de toeschouwers van het drama rond The Voice: de onmiskenbare sensatie om de machtige mediafamilie De Mol ten onder zien gaan, of een groot gevoel van solidariteit met de slachtoffers? Ook vragen ze zich af of het genoeg is wat er in eerdere #MeToo-zaken in Nederland is gebeurd.

Grenzen en macht

Organisatiepsycholoog Tamara de Reu is positief. “Mensen blijven mensen en waar macht een rol speelt, bestaat het risico dat er grenzen worden overschreden. Maar de meeste organisaties die ik heb bijgestaan in dit soort zaken zijn echt met verandering aan de slag gegaan. Het kost alleen tijd.”

Adèr van Fairspace voegt daaraan toe: “#MeToo is in 2017 viral gegaan, maar pas het afgelopen jaar merk ik dat bedrijven hulp zijn gaan zoeken. We vinden het allemaal niet zo normaal meer, we tolereren minder. Het goede nieuws is dat na dat onderzoek van het CNV meer organisaties zich bij ons hebben gemeld met de vraag of we ze konden helpen om affaires te voorkomen en te leren hoe ze vooruit kunnen zien in plaats van achteraf in te moeten grijpen. Ik verwacht zo’n toename ook na The Voice.”

In verandering gebeurt het

Zelf kreeg ik door dit stuk en afgelopen week goede hoop dat mijn dochter in een andere wereld opgroeit dan ik. Er is ongelooflijk veel gebeurd sinds 2017, en daar word ik blij van. Er is aandacht voor victim blaming, op Instagram zag ik verschillende mannen zich uitspreken en ik zie ontzettend veel gesprekken om me heen waarin we van elkaar proberen te leren. Ook zijn er diverse initiatieven ontstaan zoals Speak Up van onze collega’s van onder meer Libelle, waarin ervaringen worden gedeeld. Bovendien zijn bedrijven zich na vorige week meer dan ooit bewust van het feit dat dit onderwerp op de agenda moet staan. En gelukkig is er veel, heel veel aandacht voor de slachtoffers en kunnen zij ergens terecht (onder meer bij MIND Korrelatie).

De wereld is enorm in beweging, en dat vind ik weleens veel. Maar ook mooi. Want in verandering gebeurt het.

Meer lezen

Tekst Irene Smit  Illustratie Sacrée Frangine

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING