Vrouwenpalet: een tentoonstelling met alleen maar vrouwelijke kunstenaars

Vrouwenpalet

Twee musea – in het noorden en zuiden van Nederland – stelden de tentoonstelling Vrouwenpalet samen. Om vrouwelijke kunstenaars uit begin negentiende eeuw in de schijnwerpers te zetten.

We kennen veel mannelijke kunstenaars uit de periode 1900-1950, maar rond die tijd waren er ook veel vrouwelijke kunstenaars. Die worden vaak compleet vergeten, terwijl ze mooi en onderscheidend werk hebben gemaakt. Daar bedachten Museum Dr8888 en Museum De Wieger iets op. Ze stelden de tentoonstelling Vrouwenpalet samen: een expositie van 24 verschillende vrouwelijke kunstenaars.

Rondom het thema zijn er verschillende activiteiten opgezet. Onder andere een documentaire, lezingen en rondleidingen. In het museum zelf vind je, naast de kunstwerken ook verhalen over de levens van de vrouwen. Welke keuzes maakten ze? En wat was er voor hen wel of niet mogelijk?

Wisseling

De expositie is te zien van 9 juli t/m 20 november 2022 op twee verschillende locaties. In Museum Dr8888 (in Drachten) en Museum De Wieger (in Deurne). Om al het werk op allebei de locaties te kunnen zien, vindt er halverwege de expositie een wissel plaats, dan zijn de musea kort gesloten.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Credits Kunstwerken

LL3, © Lou Loeber, Zelfportret, 1921, olieverf op doek, 42,5 x 32,5 cm, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, c/o Pictoright Amsterdam 2022

CP4, © Charlotte van Pallandt, Femie, 1929, brons, 45 x 28 cm, Museum De Wieger, Deurne, c/o
Pictoright Amsterdam 2022

EAS2, Edle Alma-Saxlund, Portret van een Oosterse jongeman, Ascona, ca. 1920-1934, olieverf op
doek, 40 x 30 cm, Singer Laren, schenking Renée Smithuis

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING