Bloemen die zoemen

Annemoon van Steen en Veronique van Campen van Veer&Moon komen samen met Naturalis in actie voor de wilde bij. Met twee nieuwe bloembollenmixen hopen ze nog meer vlinders en bijen blij te maken.

Illustrator Annemoon van Steen: “We waren al bezig om samen met onze bloembollenleverancier een mengsel voor bijen en vlinders uit te brengen, en bij Naturalis in Leiden staat alles dit jaar in het teken van de bij. De samenwerking kwam dus op een perfect moment.”

Wat hebben jullie precies gemaakt?
“Een mix van bloemen die vlinders en bijen heel fijn vinden. In de weetjes op de zak staat waarom de dieren juist deze bloemen kiezen als voedselbron. Zo zit er in onze bijenmix een bol van een iris: die bloem is paars en heeft een opvallend gele streep. Als de bij erop landt, kan-ie via die streep makkelijk de weg naar de nectar vinden. Ik heb nu al veel geleerd van dit project. Zo zijn er echt honderden soorten van de wilde bij, waarvan er vele worden bedreigd.”

Waarom komen jullie in actie voor de wilde bij?
“De bijen hebben het zwaar in Nederland, terwijl ze heel belangrijk zijn. Tachtig procent van de eetbare gewassen zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten. Ik ga daarom ook meedoen aan de bijen-teldagen op 21 of 22 april. Ik ben eigenlijk niet zo’n actievoerder en ik heb alleen een balkon, maar dit is een kleine moeite en heel waardevol. Als je je aanmeldt op de website van Nederland zoemt, krijg je informatie over de soorten en tips hoe je ze herkent. Je kiest gewoon een half uurtje op een van deze dagen om te tellen. Die aantallen geven inzicht in de soorten die er landelijk zijn.”

  • Wil je ook iets doen voor de wilde bij? Doe in het weekend van 21 en 22 april mee aan de Nationale Bijentelling. Kijk voor meer informatie op de website van Nederland zoemt.
  • De producten van Veer&Moon zijn te koop in verschillende winkels, kijk voor verkooppunten op de website.
Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING