Een kijkje in de journal van…illustrator Alice Brisland

Alice Brisland

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend zijn. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s. Deze keer: illustrator Alice Brisland.

Wat maakt het werken in een journal zo fijn?

“Ik werk in veel schetsboeken, omdat ik graag een verzameling tekeningen/herinneringen/kleurstudies heb waar ik in terug kan kijken. Ik ben begonnen met het vullen van elke pagina van voor naar achter en geniet ervan om aan mijn tekeningen te werken. Ik werk graag in kleine A6 schetsboekjes omdat ik houd van de beperkingen die een pagina biedt. Ik kan daardoor snel beslissen over mijn compositie en kleur. Ik vind het heerlijk om helemaal op te gaan in een tekening en houd ervan om subtiele kleuren naar voren te halen en mooie kleurencombinaties te vinden in de natuur.”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Ik creëer kleine scenes van mijn dagelijkse wandelingen en reizen. Ik vind het leuk om de kleuren en patronen in de natuur te vinden. Ik hou bijvoorbeeld van bloemen en de natuur en documenteer graag de taferelen die ik om me heen zie.”

Waarom ben je ermee gestart?

“Na de eerste lockdown en mijn zwangerschapsverlof ging ik niet terug naar mijn werk. Ik wilde terug naar het tekenen. Ik heb Illustration gestudeerd aan de Falmouth College of Arts en ben daarna in Londen gaan werken als Textile Print Designer. Nadat dat ik nagedacht had over hoe ik altijd werkte, besloot ik te investeren in wat pennen en een paar schetsboekjes.

Ik heb altijd van lijnwerk, kleuren en patronen gehouden, dus ik vond dat het medium pen het beste bij me paste. De kleinere schetsboeken hielpen me om de druk van het maken van grote eindwerken eraf te halen. Ik wilde alleen maar experimenteren en ontwikkelen. Ik heb nu een heleboel kleine schetsboekjes, allemaal gevuld met mini illustraties die ik heb uitgewerkt tot grootschalige definitieve kunstwerken.”

Welke tips zou je mensen willen meegeven die een journal willen starten?

“Ik zou zeggen: houd twee journals bij de hand. Ik vind het fijn om een schetsboek voor kleurstalen en potloodschetsen te hebben en een ander voor de kleurtekeningen/schilderijen. Soms is het lastig om aan een journal te beginnen omdat je wilt dat alles er perfect uitziet, maar je moet het zien als een boek vol experimenten en een documentatie van je ontwikkeling. Accepteer dat sommige pagina’s niet perfect zullen zijn. ”

Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties Alice Brisland

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training ga je zorgen voor jezelf. Je neemt de tijd om je af te vragen hoe het echt met je gaat en je last rust- en reflectiemomenten in.

BEKIJK DEZE TRAINING