Illustrator Marieke ten Berge aan het woord

Illustrator Marieke ten Berge tekende het minipostertje voor Flow Weekly 5. Ze vertelt over haar inspiratiebronnen en haar manier van werken. “Ik probeer schoonheid te zien in het gewone.”

INFOFOTO-1.jpgOver mijn werk
“Ik probeer mensen vooral blij te maken met mijn tekeningen en hoop dat ze je een glimlach geven. Mijn illustraties maak ik met de hand en soms bewerk ik ze met de computer. Je kunt met materiaal al veel zeggen en het juiste gevoel weergeven. Het mooiste materiaal om mee te werken is voor mij Oost-Indische inkt. Daar kun je zulke mooie dingen mee maken en ik hou van de handmatige lijn die er in zit, met kleine oneffenheden.”

Materiaalkeuze
“Ik kies de techniek en het materiaal als ik duidelijk weet wat voor gevoel ik wil meegeven in de illustratie. Voor het postertje in Flow Weekly 5, waarop een meisje een plas aanraakt, heb ik fineliner en ecoline gebruikt. Eerst heb ik arceringen getekend met fineliner om patronen en structuren in de kleding te maken. Ik wilde de stilte duidelijk weergeven, zodat je kunt zien dat het meisje nadenkt. Het geeft zo’n moment weer waarop je het even niet meer weet en waarbij je je overgeeft aan het niets en zo verrassende nieuwe inzichten krijgt. Dat heb ik zelf als ik bijvoorbeeld naar het water staar of kijk hoe de wind met een blaadje speelt. Voor de houding van het meisje heb ik een foto van mijn dochter gebruikt die gehurkt bij het water zit.”

Inspiratiebronnen
“Het leven van alledag inspireert me: van mooie koffiekopje tot vogeltje in de tuin. Mijn kinderen zijn ook een onuitputtelijke inspiratiebron. Ze zijn verwonderd over alles wat ze zien en ik probeer ook op die manier te kijken en de schoonheid te zien in het gewone.”

Leuk aan illustrator zijn
“Dat mensen de moeite willen nemen om naar mijn werk te kijken. Ik kan erg genieten van het maken van een beeld. Het is voor mij een soort taal. Ook al is het telkens een uitdaging om dat wat in mijn hoofd zit met het juiste gevoel op papier te krijgen.”

Werkplek
“Ik werk vanuit mijn studio aan huis. In een oude tot huis verbouwde koeienstal in de polder op de Veluwe. Het is een heerlijke lichte plek waar het ochtendzonnetje op mijn werktafel schijnt. Er staan meerdere tafels zodat er altijd mensen kunnen aanschuiven. Om lekker te tekenen of voor een bakje koffie. Ook heb ik er mijn pers voor litho’s en etsen staan op een oude werkbank. Er hangt werk van mezelf aan de muur, maar ook kunstwerken van mijn kinderen.”

INFOFOTO-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE