Het inspirerende leven van illustrator en schrijver Marit Törnqvist

Marit Törnqvist

Deze radio-documentaire over Marit Törnqvist is zo mooi, die willen we graag met je delen.

In 2011 interviewde Flow de illustrator en schrijfster over haar verleden, heden en toekomst en in dat interview wordt al duidelijk dat Marit Törnqvist een bijzondere vrouw is die zich het lot van andere mensen aantrekt. Je kunt het artikel hier nog eens nalezen.

Een paar fragmenten uit het interview:
“Toen ik van de Rietveld af kwam, ging alles met het werk eigenlijk veel makkelijker dan ik had gedacht. Ik kreeg direct veel opdrachten. Mijn eerste opdracht was om een prentenboek voor Astrid Lindgren te maken. Na nog een aantal andere prentenboeken is hieruit een paar jaar later de opdracht voortgevloeid om Junibacken te ontwerpen, een driedimensionale reis door de mooiste boeken van Astrid Lindgren in een kindercultuurhuis in Stockholm. Ik was dertig. Ik stond aan het hoofd van een miljoenenproject met zeventig decorbouwers onder me, die naar me luisterden.”

Toekomst
“De toekomst is voor mij altijd erg open, ik plan nooit jaren vooruit. Ik wil vooral tijd hebben om te leven. Bij periodes slurpt dat leven me op en kom ik slecht aan het werk – ik merk dat ik me veel meer dan vroeg bezighoud met het lot van de mensen om me heen. Het zal vast bij mijn leeftijd horen. Ik moet daar ruimte en tijd voor hebben en als iets aandacht vraagt, moet ik mijn werk opzij kunnen leggen. Natuurlijk moet er ook ruimte blijven voor avontuur, al is het in mijn eigen hoofd. En voor het onverwachte. Het onverwachte is het mooiste wat er is.”

In de aflevering ‘Het meisje en de kuil’ van Radio Doc volgt vriend en radiomaker Stef Visjager haar naar Zweden waar ze een deel van het jaar werkt en woont en waar ze een moederfiguur is voor de gevluchte Ahmad, een jonge Syrische vluchteling die ze onder haar hoede heeft genomen. Ook te beluisteren als podcast (via NTR/VPRO Radio Doc).

marit_foto's

Foto homepage Marit en Ahmad: Annelies van der Vegt

 

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE