Borduren over foto’s en oude kaarten #1: zo begin je

borduren over foto's

Zin in iets met je handen doen zonder dat het ingewikkeld is? Probeer eens te borduren over foto’s en oude kaarten. Ellen Nij Bijvank zocht uit hoe je het beste te werk kunt gaan en deelt deze week haar inzichten.

Ik ben een maker, altijd geweest. Mijn moeder leerde me al jong haken, breien en borduren en later heb ik me veel andere technieken eigen gemaakt. Borduren over foto’s heb ik niet eerder gedaan maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.

Om te beginnen kies ik een paar kleuren borduurdraad en vis wat zwart-witte fotokaarten uit mijn verzameling ansichtkaarten. Maar dan? Papier is geen stof waar je eindeloos gaatjes in kunt prikken. Daarop borduren moet met beleid, om scheuren te voorkomen.

Praktische tips

“Precies daarom kopieer ik mijn foto’s altijd eerst op stevig fotopapier,” vertelt Deborah van der Schaaf als ik haar bel. Deborah is een kenner, want ze bewerkte voor het Flow Book for Paper Lovers diverse afbeeldingen met naald en draad. “Als er dan iets misgaat, neem je een nieuwe. Zeker een aanrader als je aan de slag wilt met dierbare foto’s waarvan er maar één is.”

Deborah heeft nog meer tips: “Het papier dat ik gebruik, is 170 grams mat fotopapier. Dun genoeg om erdoorheen te kunnen prikken en dik genoeg om niet te scheuren. En mat, zodat je het eindresultaat eventueel kun inscannen.

Daarnaast vermoed ik dat je met glanspapier een soort craquelé krijgt als je er gaatjes in prikt. Ik vergroot de foto trouwens meteen tot A4-formaat. Vind ik handig, dan hoef ik niet zo priegelig te werken.”

Op zoek naar inspiratie

Deze praktische tips helpen me al een eind op weg, nu nog wat inspiratie. Online kom ik veel mooie plaatjes tegen.

  1. Op mijn Pinterest-bord had ik jaren terug al eens het werk van de Amerikaanse Emily Barletta gepind. Zij maakt grafische borduursels: kleurige lijnen die als netten op het witte papier liggen.
  2. De Britse textielkunstenaar Francesca Colussi Cramer (@colussicramer) voegt kruissteken en bloemetjes toe aan vintage ansichtkaarten.
  3. De Nederlandse Natalie Ciccoricco (@mrsciccoricco) pakt het weer anders aan: ze borduurt met wol op papier en zet daarmee meteen ook kleine takjes en andere voorwerpen vast.
  4. En als ik de kunstwerken van de Amerikaanse Han Cao (@hanwriting) zie, kan ik niet geloven dat ze zichzelf het borduren nog maar drie jaar geleden heeft aangeleerd. Dat biedt perspectief! Zo bijzonder hoe ze delen van foto’s in precies dezelfde kleur kruissteekjes naborduurt. Ik zou het zo aan de muur hangen.

Meer lezen

  • In Flow 3 vind je diverse kaarten waar je zelf overheen kunt borduren.
  • In het nieuwste Flow Book for Paper Lovers vind je het werk van Deborah van der Schaaf. Je kunt ‘m hier bestellen.
  • Ook online editor Bente start met borduren en neemt je mee in haar creatieve proces.

Tekst Ellen Nij Bijvank

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING