Creative journaling: perfectionisme wat meer loslaten

Laat je perfectionisme los

We volgden een aantal workshops op het Creative Life Event in Utrecht, waaronder ‘creative journaling’. Mirjam van Handletters.nl vertelde hoe je perfectionisme wat meer kunt loslaten.

Creative journaling betekent dat je een dagboek bijhoudt op een creatieve manier. Met foto’s, tekeningen en/of handlettering kun je er iets heel persoonlijks van maken.

Het hoeft niet mooi

Soms voelt het wat intimiderend om met zo’n dagboek te beginnen, vooral als je jezelf stiekem niet creatief genoeg vindt. Ik (Quirine) heb dat ook: dan begin ik in een mooi notitieboekje, ‘verpest’ ik de eerste pagina al en vervolgens wil ik dat boekje meteen niet meer aanraken. Zonde! Mirjam gaf een aantal handige tips:

  • Kies een klein en dun boekje. Dat neem je makkelijk mee én het werkt motiverend omdat het snel vol is.
  • Het hoeft niet allemaal mooi te zijn. Als je na een jaar terugkijkt op wat je hebt gemaakt, zul je vooral blij zijn met de herinneringen. Dan zie je dat scheve streepje of die inktvlek niet eens meer.
  • Geef jezelf maximaal tien minuten per pagina. Ben je er langer mee bezig, dan ga je je blindstaren op de details.
  • Daag jezelf uit door met verschillende materialen te werken. Zo leer je meer plezier te hebben in het creëren en denk je minder aan het eindresultaat.
  • Denk niet te groot. Teken of beschrijf de details die er voor jou toe doen. Wil je over je ontbijt vertellen, teken dan niet de hele ontbijttafel, maar dat pak hagelslag. Is de reis naar het werk je onderwerp, teken dan niet de hele trein maar het omslag van het boek dat je onderweg las.
  • Als laatste: je doet dit voor jezelf en helemaal niemand hoeft het te zien. Ben je zelf minder blij met een pagina, dan sla je ‘m gewoon om en hij is ‘weg’.

*Meer zien van Mirjam en haar werk? Neem dan eens een kijkje op haar website.
*Ook creatieve workshops volgen? Het Creative Life Event vindt jaarlijks plaats. Ga naar de website voor meer informatie.

perfectionisme loslaten

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING