Een zomerkleed haken

Zomerkleed haken

Haken: we worden er zo lekker rustig van en je kunt veel verschillende dingen maken. Samen met de website Hobbii.nl delen we een aantal patronen. Deze keer: een zomerkleed haken. 

Dit heb je nodig*

 • Haaknaald nr. 5
 • My color crush

*Al deze benodigdheden kun je in huis halen via Hobbii.nl.

Formaat
Ca. 155 x 100 cm.

Afkortingen

Mr: Magische ring

L: Losse

S: Steek

V: Vaste steek

Stk: Stokje

Gr: Groepje

Patroon

 • Je haakt schuine ‘granny stripes’.
 • 1 stokjesgroepje (stkgr) is 3 stokjes in dezelfde steek.
 • Je draait je werk steeds na de eerste 4l (dit vervangt 1stk + 1l).

Stappenplan

 1. Maak een mr. Haak 4l, 1stkgr, 1l en 1stk in de ring. Trek aan.
 2. Haak 4l en draai, haak 1stkgr in de eerste l-tussenruimte. Haak 1l, en haak 1stkgr, 1l en 1stk in de volgende l-tussenruimte.
 3. Haak 4l en draai. Haak 1stkgr in de eerste l-tussenrumte. Haak 1l, en haak 1stkgr in de volgende l-tussenruimte. Haak 1l, en haak 1 stkgr, 1l en 1stk in de laatste l-tussenruimte.
 4. Herhaal dit, totdat het zomerkleed de breedte heeft die je mooi vindt. Op de foto zijn in totaal 58 rijen gehaakt.
 5. Nu ga je minderen, zodat je werk niet breder wordt. Haak 4l en draai. Haak 1stkgr in de 2e l-tussenruimte. (Zie de naald op foto 2 van het fotostappenplan). Haak 1 l, en haak 1stkgr in de volgende l-tussenruimte. Herhaal nu de rij zoals normaal, zodat het kleed langer wordt.
 6. Haak 4l en draai. Haak 1stkgr in de eerste l-tussenruimte. ‘Haak 1l, en haak 1stkgr in de volgende l-tussenruimte’. Herhaal ‘-‘, de rij uit, zoals normaal. In de laatste l-tussenruimte haak je 1stk.
 7. Herhaal nu de ‘verminderingsrijen’ aan de korte zijde, en ga door met uitbreiden aan de lange zijde, totdat je kleed voor jou de goede lengte heeft. Zo haak je schuin, maar wordt de vorm recht. Voor het kleed op de foto zijn in totaal 39 rijen gehaakt.
 8. Als je kleed niet meer langer moet worden, ga je innemen aan beide kanten. Haak daarvoor 4l, en haak 1stkgr in de 2e l-tussenruimte. (Zie eerste foto in het fotostappenplan). Haak de rijtjes verder normaal, en haak 1stk in de laatste l-tussenruimte.
 9. Herhaal deze rijtjes totdat je nog 1stkgr over hebt. Haak 4l en draai, en haak 1stk in de l-tussenrumte (zie foto 2 in het fotostappenplan). Knip het garen af en bevestig de eindjes.
Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE