Elke dag een tekening maken: zo doe je dat

tekening

Elke dag een tekening of schets maken: veel illustratoren doen het trouw. Zo kun je voor jezelf beginnen. 

Als je elke dag iets tekent, wordt dat een vast onderdeel van je dag. Voor veel illustratoren is dat in het begin even wennen. Maar na verloop van tijd blijkt dat zo’n dagelijks moment waarop je de tijd neemt voor jezelf, de rust opzoekt en in stilte iets creëert, bijna meditatief kan zijn. Zo ervaart ook Koosje Koene dat. Ze is illustrator, woont in Amsterdam en startte in 2011 een blog om de grote hoeveelheid tekeningen die ze maakte te delen. Ze moest het letterlijk ‘kwijt’. Het blog gaf haar de stimulans om elke dag een schets te maken.

Koosje: “Het was geen omkaderd project, er was ook geen moment waarop ik dacht: nu ben ik echt begonnen. Ik wilde gewoon elke dag iets maken, en dat maakte ik tot onderdeel van mijn dagelijkse werkzaamheden. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Soms is het een tekening van een minuut en denk ik: het is in elk geval gedaan, en soms werk ik er twee uur achter elkaar aan.

Tekenen is net een meditatie

In beide gevallen geeft het voldoening omdat het geen direct doel dient; het resultaat hoeft niet fantastisch te zijn. Soms ga ik zitten en kom ik direct al in die flow en is het net meditatie. Ik zit weleens in een café te tekenen, en als ik dan later naar die schets kijk, kan ik me de muziek die er gedraaid werd nog herinneren. Of ik hoor het gesprek dat er naast me gevoerd werd.

Alle sensoren gaan open wanneer ik teken. Je bent even weg, ‘uit je hoofd’, alsof het een ontspanningsoefening is. Vaak zet ik bij het posten op Instagram de hashtag #addictedtodrawing. Zo ervaar ik het echt.”

  • Op haar blog plaatst Koosje ook regelmatig filmpjes waarin ze praktische tekentips geeft, zoals dit filmpje over het tekenen van fruit.
  • Ook aan de slag? We laten je zien hoe je stap voor stap een caravan tekent.

Illustratie Koosje Koene

 

 

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING