Monoprints maken: zo doe je dat in 5 stappen

monoprints

Zou je zelf een monoprint op een blad willen maken? Flow’s Ellen Nij Bijvank laat zien hoe je zelf monoprints maakt in 5 stappen.

Dit heb je nodig:
bladeren • printerpapier • stempelkussens in verschillende kleuren • mooie papiertjes (het liefst wat steviger: eventueel enveloppen)

En zo doe je het:

  1. Kijk in je tuin of in je buurt uit naar mooie bladeren die je kunt gebruiken. Kies het liefst voor stevige blaadjes met mooie duidelijke nerven op de achterkant. Leg de bladeren een dag (of twee) tussen een krant met iets zwaars erop. Zo worden ze wat platter en droger.
  2. Kies een blad en leg het met de achterkant naar boven op een vel printerpapier. Je kunt de nerven nu heel duidelijk zien. Stempel met het stempelkussen over het blad zodat overal inkt zit. Neem ook het steeltje mee.
  3. Bedenk waar je de afdruk op het papier wilt maken en leg het blad daar vervolgens voorzichtig neer, inktzijde naar beneden. Leg er een vel printerpapier overheen, houd met één hand het blad op z’n plek en wrijf met je andere hand stevig over het papier. Zorg dat je alle randen van het blad meepakt: laat het blad niet verschuiven.
  4. Haal het printerpapier en daarna het blaadje voorzichtig weg. Je afdruk is klaar. Zit er nog genoeg inkt op je blad? Maak dan nog een zogenoemde ghost print. Zo’n tweede afdruk is soms verrassend mooi.
  5. Je kunt natuurlijk ook een bijpassende print maken op de envelop.

*Meer DIY-projecten als deze monoprints vind je hier.
*Ellen heeft ook een eigen website.

Tekst en fotografie Ellen Nij Bijvank

monoprints

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE