Pompon maken met zijdepapier

pompon maken

Pompons zijn leuke feestdecoraties. Je maakt ze gemakkelijk met wat zijdepapier. In deze tutorial kun je lezen hoe je dat doet. Het mooie van deze DIY is dat je slechts drie dingen nodig hebt om zelf een pompon te maken.

Dit heb je nodig:

  • 10 velletjes zijdepapier
  • Schaar
  • Draad

Pompon maken
Voor deze pompon worden er tien lagen zijdepapier in A3-formaat gebruikt, maar je kunt ook grotere of kleinere pompons knutselen door simpelweg te kiezen voor een kleiner formaat. Om voldoende ‘dichtheid’ te krijgen, kun je beter niet minder dan tien lagen gebruiken voor deze grootte. Vuistregel: hoe kleiner de pompon hoe minder lagen zijdepapier je nodig hebt.

Stap2
Vouw het zijdepapier als een trekharmonica. Je vouwt telkens heen en weer. De te vouwen strook maak je ongeveer 3 centimeter breed.

Stap3
Zo moet je waaier eruit zien als je klaar bent met het vouwwerk.

Stap4
Nu buig je je waaier in het midden en markeert zo de plaats waar je…

Pompon maken
…de waaier moet inknippen. Knip niet meer in dan een paar millimeter aan beide zijden. De inkepingen zorgen ervoor dat het draad niet heen en weer kan glijden.

Stap6
Leg het draad in de kleine inkepingen en knoop die vast. Het overtollige draad kun je afknippen, maar hou ook voldoende draad over om de pompon op te hangen.

Pompon maken
Als extra versiering kun je de uiteinden van de pompons rond knippen, maar dat is niet noodzakelijk.

Stap8
Als je alle stappen hebt voltooid, ziet je pompon eruit zoals op de afbeelding. Je kunt de pompon het beste aan de onderkant beetpakken om met het opentrekken te beginnen.

 

Stap9

Pompon laagje voor laagje opentrekken

De pompon krijgt de juiste vorm door deze laagje voor laagje open te trekken. De bovenste laag trek je helemaal weg tot aan het midden, de tweede iets minder ver. Je doet dit totdat je aan de ene kant vijf laagjes van het papier hebt weggetrokken. Nu draai je de pompon, pak je hem voorzichtig aan de andere kant vast en trek je de resterende vijf laagjes achtereenvolgens open. Wees voorzichtig bij het trekken, omdat het papier erg teer is en heel snel scheurt.

Als je alle lagen hebt opengetrokken, kun je nog een beetje met de papieren lagen frutselen tot je helemaal tevreden bent.


Pompon maken

  • Deze tutorial verscheen eerder op DaWanda, waar je nog meer tutorials kunt vinden.
  • Meer DIYs van Flow vind je hier.
Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING