Dit kun je met pakketjes doen (in plaats van het karton weggooien)

karton

Vaak staan we er niet eens bij stil: we ontvangen een pakketje, halen het product eruit en gooien het karton weg. Zonde, want je kunt er veel leuke (en duurzame) dingen mee doen.

‘Als het aan duurzame denkers, knutselaars en creatievelingen ligt, leven we na het stenen en ijzeren tijdperk nu in de kartontijd,’ begint een artikel van Het Parool over het nieuw leven inblazen van karton. Waar volgens de krant bij de fabrikant een tekort ontstaat aan het materiaal (mede door corona zijn we massaal meer pakketjes gaan bestellen) is er een heus teveel aan de ontvangerskant.

Cardboard DIY

De ontvangerskant, dat zijn wij dus. En met al dat extra karton kunnen we best wat leukers doen dan het bij het oud papier gooien. Zo schrijft Het Parool al over de term ‘cardboard diy’. Tik het trefwoord in bij YouTube of een craftwebsite als Etsy en je krijgt genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Zo vind je een sjabloon voor het maken van een kartonnen olifantenkop voor aan de muur, kun je een gigantisch speelhuis bouwen voor je kat (of kind), of zie je in dit filmpje hoe je zelf een voetbaltafel bouwt en vouwt.

Maar de kartontrend gaat verder dan alleen DIY-patronen. Zo zijn de ‘wikkelhuizen’ van Cabiner, die je op mooie plekken in de natuur van Nederland vindt, gemaakt van karton. Ja, dat kan dus echt.

Nog meer fijne DIY-projecten met karton

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron Het Parool  Fotografie Jiawei Zhao/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS