Hoe zorg je dat je kat je meubels niet stuk krabt?

kapot krabben

Toch niet zo gezellig, als je kat je nieuwe bank in no time kapot krabt. Hoe je dat kunt stoppen? Misschien helpt dit.

In de categorie vreselijke geluiden: de nagels van je kat die aan je favoriete bank/stoel/meubel krabben. Het slechte nieuws: katten blijven altijd krabben: het zit in hun natuur. Gelukkig zijn er wel dingen die je ertegen kunt doen. Deze tips van de Washington Post kunnen helpen.

  1. Mocht je hem nog niet in huis hebben: koop een krabpaal. Er zijn veel verschillende soorten en elke kat prefereert weer iets anders. Sommige willen verticaal krabben (fijn bij het uitrekken) en weer andere doen liever horizontaal hun ding. En dan is er ook nog verschil in het soort materiaal. Krabben ze liever aan stof of aan hout, bijvoorbeeld. Probeer allerlei verschillende dingen uit om te ontdekken wat je kat fijn vindt.
  2. Heb je eindelijk die krabpaal in huis, doet je kat er helemaal niets, nada mee. En dan? Check of de paal wel op de juiste plek staat. Katten krabben onder andere om hun territorium af te bakenen, en dit doen ze het liefst op een plek waar hun baasje ook vaak is. Zet die paal dus niet ergens in een hoek van het huis omdat je hem lelijk vindt, maar juist dicht bij het meubelstuk dat je wilt beschermen. Je kat gaat het dan eerder zien als goede vervanging.
  3. Straf je kat vooral niet als hij aan je meubels krabt. Hij begrijpt niet wat hij fout doet en straffen kan dus alleen maar zorgen voor verwarring, stress of angst. Een betere oplossing: beloon je kat als hij de krabpaal gebruikt door hem een snoepje te geven. Grote kans dat die paal steeds vaker gebruikt gaat worden.
  4. Wil je je favoriete bank extra beschermen? Daar zijn trucjes en producten voor, zoals dubbelzijdig tape om tijdelijk te plakken. Na een tijdje is de plek niet meer zo aantrekkelijk voor je kat en stopt het krabben (en kun je de tape er weer vanaf halen). Je kunt ook even een bepaald voorwerp voor de kwetsbare plek zetten, zodat je kat er niet meer bij kan.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron Washington Post  Fotografie Nrd/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING