Waarom het bruto nationaal product geen groei omschrijft

bruto nationaal product

Om zuiniger met het klimaat om te gaan, is het belangrijk om het bruto nationaal product niet langer te omschrijven als groei. Dit is waarom.

Het bruto nationaal product (bnp) geeft de waarde aan van geproduceerde goederen en diensten van een land. Het is een indicator waaraan je groei en welvaart kunt afmeten. Maar hoeveel waardeverlies en aangerichte schade achter dit getal schuilt, blijft onzichtbaar. Het verwoesten van de planeet, ook al leidt het tot een hoger bnp, zouden we volgens hoogleraar politieke economie Maja Göpel daarom niet langer moeten omschrijven als groei.

En ‘het begrenzen van de groei’ zou beter ‘het overwinnen van ecologische en sociale schade’ genoemd kunnen worden. Göpel: ‘Een ongeluk met een olietanker leidt bijvoorbeeld tot een stijging van het bnp. Dit omdat bedrijven de olie van het strand komen krabben en er ook extra dienstverlening nodig is.’ Maar de schade die de olie toebrengt aan het ecosysteem blijft in het bruto nationaal product buiten beeld. Dit omdat de natuur in geen enkele economische balans opduikt.

Senator Robert Kennedy zei hierover in 1968: ‘Het bruto nationaal product meet alles, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt.’

Meer lezen?

Tekst Otje van der Lelij Fotografie London Kaye @MADEBYLONDON

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING