De ruimteblik

de ruimte
sjablonen
Lees ook: Met deze website maak je gemakkelijk zelf sjablonen

De eerste foto van de aarde (Earthrise) die toen gemaakt is, zorgde volgens Derix voor een bewustzijnsverandering. “Vanuit de ruimte zie je geen muren, prikkeldraad en grenzen. Je ziet alleen maar een groot, embryonaal, kwetsbaar en tegelijk majesteitelijk gebeuren. En dat geeft een eenheidservaring die je tot in het diepste voelt. Ik noem dat ook wel de terranautical turn: het besef dat we één totaal zijn. En dat onze planeet een groot ruimteschip is dat we met z’n allen moeten besturen.”

De beschrijvingen van astronauten hierover spreken tot de verbeelding. ‘You say to yourself: that’s humanity, love, feeling and thought. You don’t see the barriers of color and religion and politics that divide this world,’ zei NASA-astronaut Eugene Cernan. Ook André Kuipers was onder de indruk van wat hij zag. “Als je recht naar de aarde kijkt, zie je een prachtige blauwe bol, met mooie kleuren. Maar als je erlangs kijkt, schrompelt 
de aarde ineen tot een levende cel, met een heel dun fluorescerend membraantje eromheen. Dat perspectief doet iets met je. Mij gaf het een claustrofobisch gevoel over mijn eigen planeet. Zo van: dit is alles. Dit is ons planeetje, en hier moeten we het mee doen.”

  • Het complete verhaal kun je lezen in Flow 6.

Tekst Otje van der Lelij Fotografie Aperture Vintage/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS