Foto’s nieuw leven inblazen

Afgedankte boeken en portretfoto’s zijn het basismateriaal van de Amerikaanse Lisa Kokin. Ze gebruikt knip-, collage- en textieltechnieken om ze een nieuw leven te geven. In Flow 4 vind je er een beeldreportage over. Hieronder alvast een fragment uit de reportage.

“Kunst is voor mij een manier om mijn gevoelens en ideeën vast te leggen,” vertelt kunstenaar Lisa Kokin (1954). “Wat ik maak, vertelt veel over mijn belangstelling voor het menselijke bestaan: sociaal onrecht, de eindigheid van het leven, empathie met de underdog, liefde voor oude en versleten dingen, een humoristische kijk op de wereld en haar absurditeiten. Neem de gevonden foto’s die regelmatig opduiken in mijn werk. Soms staat er iets geschreven op de achterkant (‘Suzie, 7 jaar oud’), maar meestal zijn ze ontdaan van elke identiteit. Dan zit ik in mijn atelier te gissen naar de levens van die mensen.

Natuurlijk zal ik nooit achter de waarheid komen, dus ik zie het als mijn taak om ze nieuwe levens te geven zodat ze niet vergeten worden. Maar natuurlijk: uiteindelijk gaan deze werken meer over mij dan over die honderden anonieme individuen die erin verschijnen.” Haar werk zou Lisa samenvatten als ‘één grote en gevarieerde visuele autobiografie’. Gevarieerd is haar werk zeker. Het lijkt wel of ze steeds nieuwe kunstvormen uitvindt om zich uit te drukken.

  • Je vindt de reportage in Flow 4.
  • Wil je meer van Lisa Kokin zien? Neem eens een kijkje op haar website en instagram.

Tekst Chris Muyres Beeld Lisa Kokin

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING