24 uur in de natuur

Zwerven door de natuur, van zonsopgang tot zonsondergang, zonder vooropgezet plan en zonder telefoon of horloge. Dat is in het kort wat een Muir Trek is. Journalist Caroline Buijs ging mee. Een fragment uit het artikel:

De Muir Trek is al meer dan veertig jaar geleden ontwikkeld, maar begeleider Femke vindt het niet gek dat er juist nu zo veel belangstelling is voor zulke natuurervaringen. Of waarom een film als Wild, waarin Reese Witherspoon zichzelf probeert terug te vinden tijdens een 1700 kilometer lange voettocht over de Pacific Crest Trail, zo populair is. “Ons dagelijks leven is zo vol en wordt zo sterk geregeerd door de klok en onze agenda, zowel in werk als privé, dat het fijn is om daar even aan te ontsnappen. Bovendien zijn we steeds meer in steden gaan wonen en drijven we als mens zo verder weg van de natuur. We weten niet meer hoe heerlijk het is om je onderdeel te voelen van een groter geheel, en te ervaren waar je als mens vandaan komt.” Wat ook meetelt: er zijn nog maar weinig momenten op een dag dat je echt ‘alleen’ bent, zonder iets te hoeven doen, want telefoon en tablet zorgen altijd voor afleiding. Even alleen zijn in een natuurlijke omgeving die rust en ruimte brengt,kan je helpen om jezelf weer te vinden, denkt Femke.

INSTITUTE FOR EARTH EDUCATION
De Muir Trek is ontwikkeld door het Institute for Earth Education: een Amerikaanse non-profitorganisatie die ruim veertig jaar geleden werd opgericht en mensen anders leert kijken naar de aarde en de manier waarop ze met de aarde omgaan. Inmiddels heeft de organisatie afdelingen over de hele wereld, waaronder Nederland. Trekleider Femke Vergeest uit het verhaal (ze werkt daarnaast als procesmanager) vertaalde met een klein team de complete handleiding van de Muir Trek en quotes van John Muir naar het Nederlands, en leidt sinds vijf jaar Muir Treks in Nederland. Ook leidde ze de afgelopen jaren mensen op tot Muir Trek-leider in Nederland.

Het complete artikel is terug te lezen in Flow 6.

achterhoek-hr kopieFoto’s: Staatsbosbeheer

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN