30 dagen ontspullen

Moeite met opruimen? Maak er een project van en voor je het weet heb je 465 dingen je huis uit gewerkt. Journalist Anneke Bots beschrijft in Flow 4 hoe zij dit deed met behulp van de minimalism game.

Honderdtwintig dozen werden er vijf jaar geleden door het verhuisbedrijf bij ons afgeleverd. Ha, veel te veel, dacht ik smalend. Maar toen ik eenmaal begon met inpakken, vulden de dozen zich moeiteloos. Hoe kon het dat we zo veel spullen hadden weten te verzamelen in ons kleine appartement? Het is echt geen bende bij mij thuis. Het meeste is netjes opgeborgen en bovendien ben ik de afgelopen jaren al flink aan het ontspullen geslagen. De cd-collectie is uitgedund en mijn administratie is op orde. De kledingkast heb ik onder handen genomen en ruimte verslindende gebruiksvoorwerpen die voor mij geen doel meer hebben, zijn verkocht (denk: buggy/grote Fisher Price-garage/miskoop-kastje). Maar er blijven nog bergen spullen over die ik maar niet weggewerkt krijg, zoals boeken die ik nooit ga (her)lezen, prullaria van vroeger of dingen die ooit nog handig kunnen zijn.

IMG_4238_Bewerkt

Van opruimcoach en life organizer Yvonne de Bruin heb ik geleerd dat het ‘emotionele lijm’ is die weggooien zo ingewikkeld maakt. Spullen doen denken aan een bepaalde periode in je leven. In feite is het een verlangen naar de tijd toen. En daarnaast is er de emotionele lijm gericht op de toekomst. Het zijn de spullen die te maken hebben met wie je zou willen zijn of met goede voornemens. Bijvoorbeeld
spullen die met een hobby te maken hebben die je nog wilt oppakken, het Spaanse cursusboek, of – in mijn geval – skeelers. Hoog tijd om de lijm los te weken.

IMG_4169_Bewerkt

Om systematisch mijn huis door te lopen op overbodige zooi, ga ik de Minimalism Game doen. Het idee, bedacht door twee Amerikaanse bloggers van Theminimalists.com, is simpel: je doet een maand lang spullen weg, op de eerste van de maand zorg je dat er één ding het huis uit gaat, op de tweede dag van de maand twee dingen en zo ga je verder tot dertig dingen op de dertigste dag. Als het goed is, heb je dan aan het einde van de maand in totaal 465 spullen naar buiten gewerkt. Kijk, dat ruimt lekker op.
Hoe het ontspullen bij Anneke afloopt, kun je lezen in Flow 4.

Tekst en fotografie: Anneke Bots

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN