Alain de Botton

Alain de Botton is filosoof en oprichter van The School of Life. Hij schreef tientallen filosofische boeken, waaronder twee over relaties. Voor de rubriek Tijdgeest in Flow 7 interviewde journalist Jocelyn de Kwant hem over ons romantische idee van de perfecte relatie, en hoe dat voor problemen kan zorgen. Hieronder een fragment.

flow6-met-groen

In uw visie is het romantische ideaal een oorzaak van veel relatieproblemen.
“Ik ben niet tegen romantiek. Het is een prachtige kant van het leven en ook een natuurlijke behoefte van de mens. We hebben een realistische kant en we hebben een romantische kant. De romantische kant is alleen overdreven belangrijk gemaakt in onze cultuur, door films, door boeken. In de zestiende eeuw werd het nog als een tijdelijke geestesziekte gezien. Inmiddels heeft de romantiek het gewonnen van de ratio in de liefde. En dat heeft voor problemen gezorgd; het heeft onze verwachtingen onrealistisch gemaakt. Romantiek hoort bij het begin van liefde.
Bij die eerste periode dat je elkaar de hele tijd berichtjes stuurt, dat je kriebels in je buik hebt, dat je elkaar voor het eerst leert kennen. Dat je seks hebt op gekke plekken, wat een manier is om te tonen: onze liefde is overal. Maar je blijft niet zo verliefd. Je blijft je niet je hele relatie verwonderen over je partner. In een ideale wereld zou dat wel mooi zijn, dat je probeert te blijven kijken naar je partner met de blik van een beginner. Maar dat is volgens mij niet zozeer romantiek, maar meer een volwassen waardering.”

Interview Jocelyn de Kwant Handlettering Marenthe Otten

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN