Bijzonder idee: sigarettenpeuken kunnen planten worden

sigarettenpeuken

Een Indiaas koppel maakte zich druk om de vervuilende gevolgen van sigarettenpeuken en bedacht er iets op: hun sigarettenfilters groeien uit tot planten.

Wist je dat de sigarettenpeuk het meest voorkomende plastic afval veroorzaakt, wereldwijd? Maar liefst 4,5 triljoen opgebrande peuken vervuilen op dit moment onze planeet. En dan te bedenken dat het wel vijftien tot tweehonderd(!) jaar kan duren voordat een peuk is afgebroken. Het Indiase echtpaar Vedobroto Roy en Chetana Prasad besloot er iets aan te doen en richtte een bedrijf op met de toepasselijke naam Karma Tips.

Het idee: de sigarettenfilters bevatten zaadjes. Die ontkiemen zodra de peuk wordt weggegooid en groeien uit tot planten. De filters zelf zijn van fruitpulp en plantaardige extracten gemaakt waardoor ze vrij zijn van chemische stoffen. Bovendien absorberen ze meer teer en nicotine dan de gemiddelde filter.

Werkgelegenheid

Bijkomend voordeel: het echtpaar stimuleert met hun duurzame sigarettenfilters ook de lokale economie. De verpakkingen worden lokaal geproduceerd en het bedrijf creëert voor vrouwen uit omliggende dorpen een baan en daarmee zelfstandigheid, want; een stabiel inkomen.

De allerbeste oplossing zou natuurlijk zijn dat mensen wereldwijd zouden stoppen met roken, maar dat lijkt een illusie. Dan maar het beste ervan maken, redeneert het echtpaar, met meer groen en werkgelegenheid. Van schroei naar bloei, zou je kunnen zeggen.

Meer lezen

Tekst Layla Zafari  Fotografie Francesco Gallarotti/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN