Damiaan Denys

Afgelopen zondag kon je psychiater en filosoof Damiaan Denys zien en horen in het tv-programma Zomergasten van de vpro. Een mooie aflevering, waarin hij uitgebreid praatte over zijn specialismen angst en dwangstoornissen. Wij interviewden hem ook al eens voor de Tijdgeest-reeks van Flow over wat tekortkomingen en tegenslagen in je leven met je kunnen doen.


Illustratie Valerie McKeehan

Een fragment uit het interview:
“Weinig Nederlanders identificeren zich nog met een groep vanwege een gedeelde ideologie of religie. Het is ieder voor zich. Hierdoor gaan mensen meer over zichzelf nadenken. De toename van onze levensstandaard speelt daarin ook een grote rol. Het klinkt paradoxaal, maar juist onze welvaart zorgt ervoor dat psychische klachten toenemen. Op het moment dat er aan de basisvoorwaarden is voldaan – je hebt eten, drinken, een dak boven je hoofd en je bent veilig – kun je beginnen met vragen stellen over je leven. Pas dan komen kwesties als geluk, of een gebrek daaraan, zin en betekenis aan bod.”

EIGENLIJK HEBBEN WE HET DUS ZO GOED, DAT WE GAAN TOBBE OVER ONSZELF?
“Dat kan inderdaad een reden zijn. Maar er speelt nog iets anders, namelijk dat de levensstandaard zó enorm is toegenomen, dat ze niet meer bijdraagt aan de kwaliteit van ons leven. Ik denk dat de wereld waarin wij leven, althans hier in het westen, te veel keuze mogelijkheid biedt. Je kunt uit 42 soorten jam kiezen, 500 verschillende auto’s kopen en naar duizenden vakantiebestemmingen afreizen. Je kunt kiezen uit honderden carrièremogelijkheden en of je wel of geen kinderen krijgt, alles kan. Al die keuzes maken is niet makkelijk. Natuurlijk, een kleine groep mensen kan hier goed mee omgaan en krijgt zo fantastische kansen. Maar de grote groep die iets minder flexibel is, worstelt met al die keuzes.”

Wil je verder lezen? Het interview stond in nummer 5-2014. Dat nummer is nog na te bestellen in onze shop, maar je kunt de pdf ook downloaden: damiaandenys

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN