De eyeopeners van kickboksen

Journalist Otje van der Lelij ging doen wat ze altijd al eens wilde doen: kickboksen. Ze ontdekte dat dat veel meer is dan slaan en schoppen. 

Het is tijd voor een assertiviteitsoefening, zegt lifestyle- en kickbokscoach Nicole Anthonissen, met wie ik heb afgesproken. Eerst mag ik aanvallen en proberen Anthonissen over een denkbeeldige lijn te slaan. Daarna moet ik mezelf verdedigen. “Als je het niet meer prettig vindt, roep je ‘stop’,” zegt ze. Ik begin te slaan, links rechts, en zij drukt me steeds iets verder naar achteren. Zelfs als ze helemaal tegen me op staat, blijf ik vechten, zo hard als ik kan. Opgeven is geen optie. Ik moet doorgaan.

“Je bent een doorzetter,” zegt Nicole Anthonissen  als het écht niet meer gaat. Op dat moment breek ik. “Dit is precies hoe het thuis ook gaat,” vertel ik in tranen. “Ik heb het gevoel dat ik altijd aan het knokken ben. Ik heb een drukke baan, een gezin, een volle agenda. Het is zo pittig om alles te combineren. Maar ik móet doorgaan van mezelf, doorbuffelen, terwijl het soms gewoon te veel is.”

De oefening is een doeltreffende metafoor, die iets in me wakker schudt. Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Waarom geef ik mijn grenzen niet beter aan? Waarom besteed ik niet meer taken uit? Het zijn vragen die opeens hard doordringen. Als ik op de sofa had gelegen bij een psycholoog, had ik verteld over mijn drukke bestaan. Maar nu laat mijn lichaam zien wat ik aan het doen ben. “Je lichaam liegt niet,” vertelt Anthonissen. “Je ervaart nu aan den lijve dat er emoties zijn die niet worden gehoord. Wilskracht en doorzettingsvermogen zijn mooie eigenschappen, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf.”

  • Het complete verhaal over Otje’s ervaringen vind je in Flow 5.

Tekst Otje van der Lelij Fotografie Margriet Hoekstra Styling Annemieke Paarlberg

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN