De favoriete illustratie van Flow-creatieven #2

illustratie Flow

Flow bestaat tien jaar, en Flow zou Flow niet zijn zonder de bijdragen van heel veel fantastische illustratoren. We vroegen drie van hen: wat is jouw eigen favoriet van de illustraties die je voor ons maakte?

Valesca van Waveren:  “Het meest trots ben ik op een illustratie die heel gek is ontstaan. Het is de Goethe-quote ‘Tussen nu en morgen’ uit het Vakantieboek van 2014. Ik had twaalf kleurplaten gemaakt voor het Book for Paper Lovers (ook al superleuk!), maar daarna kwam het verzoekje: ‘O, zou je eigenlijk ook een poster willen maken van deze quote?’ Toevallig was ik al bezig met een vrij werk waar eerst een andere tekst op stond, maar het was nog lang niet af.

Het beeld is opgebouwd als een soort digitale collage: ik gebruikte allemaal mooie stukjes werk die ik vanaf mijn eindexamenjaar op de kunstacademie in 2007 tot dat moment in 2014 had gemaakt. Dus eigenlijk een verzameling van alles wat ik goed genoeg vond, tot dan toe. Toen de quote ’Tussen nu en morgen’ op mijn pad kwam, voelde het meteen alsof de tekst ervoor gemaakt was. Alsof mijn werk erop had liggen wachten.

De mensen bij Flow zijn er niet alleen een meester in om de mooiste illustraties eruit te vissen, maar ook om talent een kans te geven. Voor mij persoonlijk hebben de opdrachten van Flow en het vertrouwen dat de redactie altijd heeft gehad in mijn werk, ervoor gezorgd dat ik echt kon groeien als illustrator. (En nog steeds trouwens! Dat is het mooie van ons vak – dat je je altijd verder blijft ontwikkelen en kunt blijven dromen.) Ik hoop dat Flow nog vele jaren blijft bestaan en inspireren, en net zo veel moois blijft delen als de afgelopen tien jaar.”
illustratie Flow
Links: Valesca van Waveren, rechts: Lotte Dirks

Lotte Dirks: “Mijn favoriete Flow-illustratie is ‘Vandaag is traag’ uit Het grote vertraagboek. De redactie vroeg me op welk moment ik kan vertragen. Ik moest meteen denken aan mijn tuin. Ik had nooit echt genoeg geduld om er rustig in te te werken, want het ging me allemaal te traag. Voordat je resultaat hebt van je werk ben je zo een paar weken verder.

Na een drukke periode gingen we verhuizen naar een huis met een enorme tuin. Eén groot nadeel: alles was bestraat. Omdat ik erg veel behoefte had aan groen en rust om me heen, besloot ik alle stenen eruit te halen. Dat was nogal een klus, want de tuin is ongeveer 300 m². Mijn motto werd: ‘als het groen is, mag het blijven’. En al snel veranderde onze tuin in een groene wildernis.

Zo is mijn liefde voor tuinieren begonnen. Het brengt me rust, het gaat inderdaad langzaam en juist daarom is het zo fijn. Onze tuin is nu een mix van verwilderde planten, fruitstruiken en kleine stukjes moestuin. Toen ik van Flow de vraag kreeg om een illustratie te maken met als thema ‘Vandaag is traag’, moest ik meteen hieraan denken. De illustratie is wel een beetje geromantiseerd: mijn tuin is minder geordend en een tuinkas is er (nog) niet.”

illustratie flow
De paper doll van Jennifer Orkin Lewis

Jennifer Orkin Lewis: “Van het paper doll-project heb ik erg genoten. Ik werkte met gouache, mijn favoriete verf. De uitneembare pop zat in het tijdschrift en kon je aankleden met verschillende outfits. Het was leuk om me haar voor te stellen in verschillende situaties: wat zou ze dragen en welke accessoires en dingen zijn daar leuk bij? En bij de jurken moest ik rekening houden met de vorm van haar lichaam, zodat ze goed zouden passen. Ik had nog nooit zoiets gemaakt en moest nog aan allerlei andere dingen denken. Bijvoorbeeld dat de handen nog steeds zichtbaar waren als de pop was aangekleed.”

  • Bekijk alle andere blogs rondom Flow’s 10-jarig jubileum op onze jubileumpagina.
  • Benieuwd naar nog meer verhalen over de favoriete illustraties van onze illustratoren? Bekijk hier deel 1 en deel 3.
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN