Dingen die je wel of juist beter niet kunt doen als een vriend hulp nodig heeft

vriend hulp

Soms merk je dat iemand die dicht bij je staat, hulp nodig heeft. Maar wat kun je dan juist wel of níet doen? In een artikel van The New York Times geven ze ons daar antwoord op.

Het kan zo zijn dat een vriend, familielid of collega het lastig heeft. Je wilt misschien van alles doen om te helpen, maar iedereen heeft behoefte aan iets anders. Niet elke dag een belletje krijgen, met ‘kan ik iets doen’ maar juist een keer een wandeling maken in stilte. In het artikel gaat Tara Parker-Pope in op de dingen die je beter wel of juist niet kunt doen. Ook weleens handig. Zo lukt het misschien beter om aan te voelen waar de ander behoefte aan heeft.

  • Denk na voordat je belt. Je kunt van te voren peilen of iemand het fijn vindt om dagelijks, wekelijks of maandelijks een telefoontje van je te krijgen. Sommige mensen worden daar blij van, anderen laten de telefoon liever rinkelen.
  • Blijf niet sms’en of whatsappen met allerlei vragen. Dit kan bij de ander een druk leggen om per se te moeten antwoorden. Wil je wel graag iets schrijven? Stuur dan iets opbeurends of een foto van een mooie herinnering samen.
  • Vraag niet: wat kan ik doen om te helpen? Mensen vinden het misschien lastig om aan te geven wat ze graag zouden willen, als ze hun hoofd vol hebben met andere dingen. We schreven al eens eerder over hoe fijn het is om bijvoorbeeld een maaltijd aangeboden te krijgen als je een moeilijke tijd doorgaat. In het artikel schrijven ze: vraag niet om te helpen, help gewoon.

Natuurlijk is elke situatie en ieder persoon weer anders. Probeer aan te voelen wat de ander fijn vindt en praat er met elkaar over. Zo kun je hopelijk écht helpen en iets betekenen voor de ander.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Priscilla Du Preez/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN