Waarderen katten het als je (met hoog stemmetje) tegen ze praat?

praten tegen je kat

Soms kun je een kat roepen, maar kijkt hij of zij nergens van op. Zijn deze dieren echt zo onverschillig?

Het lijkt weleens alsof katten afstandelijk zijn en vaak wordt ook gezegd dat het geen gezelschapsdieren zijn. Maar onderzoek bewijst het tegendeel: katten stellen jouw geklets wel degelijk op prijs, volgens een artikel van The New York Times.

Kieskeurige katten

Uit een Frans onderzoek gepubliceerd in Animal Cognition blijkt dat katten wel degelijk reageren op ‘katgerichte spraak’: een hoog stemmetje waarmee we ook wel tegen baby’s praten. Maar de harige beestjes reageren niet zomaar: het maakt ook nog uit wie er praat.

De katten uit het onderzoek reageerden meer op de katgerichte spraak van hun baasje dan wanneer ze hem of haar ‘normaal’ hoorden praten. Wat volgens de auteur van het onderzoek en kattengedragsdeskundige Charlotte de Mouzon nog verrassender was: het werkte niet als het hoge stemmetje van een vreemde kwam.

Wel of geen ‘gezelschapsdieren’?

Onderzoekers lieten de beestjes opnames horen van verschillende sprekers en daaruit bleek dat de katten (subtiel) reageerden op de opname van het eigen baasje. Sommige liepen zelfs naar de onderzoekers toe en miauwden. Uit deze resultaten blijkt dat de band tussen kat en eigenaar heel belangrijk is.

Komt je kat niet als je hem of haar roept? Het is volgens De Mouzon geen teken van afstandelijkheid. “Katten doen, in tegenstelling tot honden, niet altijd wat je van ze verwacht. Als je net een dutje doet of druk bent en een mens roept je, zou jij dan komen?”

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron The New York Times  Fotografie Wren Meinberg/Unsplash
Gepubliceerd op 23 december 2022, laatst bewerkt op 5 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN