Een groene buurt houdt je (fysiek) langer jong, blijkt uit onderzoek

Wil je fysiek fit blijven? Volgens nieuw onderzoek helpt in een groene straat wonen je hier al bij. 

Zwoegen op de treadmill, groene smoothies brouwen en zorgvuldig je slaaproutines bijhouden. Het kan allemaal geen kwaad als je – ook door de jaren heen – fit wilt blijven. Toch ligt de sleutel daarvoor niet zozeer op de bodem van je groenteblender, maar eerder in de plaatselijke buurttuin. Een onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University wees namelijk het volgende uit: hoe groener je buurt, hoe jonger je bent, biologisch gezien.

De klok tikt langzamer

Het onderzoek was omvangrijk: bijna duizend Amerikaanse proefpersonen en hun omgeving werden bestudeerd, over een periode van wel 20 jaar. Er werden ook bloedmonsters afgenomen om ‘methylatiepatronen’ te bestuderen. Die patronen bepalen mede hoe je veroudert. Bovendien kun je er iemands biologische leeftijd aan aflezen, op moleculair niveau. Dit heet ook wel je ‘epigenetische klok’.

Wat bleek? Die klok tikt dus langzamer voor mensen in een groene buurt. Is een derde van jouw omgeving, in een straal van vijf kilometer, groen? Dan ben jij biologisch gezien zo’n 2,5 jaar jonger dan iemand bij wie dit een kwart of minder is. Hoe dat precies komt is nog onduidelijk, al zal ook de extra beweging (een ommetje in het buurtpark) en sociale interactie (een praatje als je naar buiten gaat) in een groenere omgeving een rol spelen.

Meer groen op straat

Volgens hoofdonderzoeker Kyeezu Kim pleit de uitkomst voor groenere steden. Grote kans dat daar voortaan rekening mee gehouden wordt, qua stedelijke ontwikkeling, omdat er steeds meer doordringt hoe belangrijk een groene omgeving is voor onze gezondheid. Deze keer dus geen pleidooi voor meer blauw, maar voor meer groen op straat.

Meer lezen

Tekst Caren Maris  Illustratie Layla Zafari
Gepubliceerd op 17 september 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN