Elke dag komt er zoveel negatief nieuws op ons af, dat we soms geneigd zijn te denken dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met de wereld. In Flow 2 relativeert hoogleraar psychologie Steven Pinker die sombere gedachten.
“Anders dan de stroom van gruwelijke nieuwsberichten ons doet geloven, leven we in de veiligste, meest vredelievende tijd ooit,” zegt hij zelfs als we hem bellen. “We worden oud, zijn gezond en de kans dat we wreed aan ons einde komen is erg klein. Dat was wel anders in de tijd van onze verre voor-ouders.”
Dat het eigenlijk beter gaat met de wereld dan het lijkt als je naar het nieuws kijkt, werd niet zomaar van Pinker aangenomen toen hij hierover zijn boek Ons betere ik. Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt publiceerde. “Mensen weigerden te geloven dat het geweld zo sterk is gedaald. Als ze de televisie aanzetten, zien ze immers het tegenovergestelde. Veel media hebben als motto ‘if it bleeds, it leads’, maar laten daarmee een scheef beeld zien. Ze tonen wel de slechte, maar niet de goede daden, wel de bloedbaden maar niet de mensen die overlijden aan ouderdom. Daardoor worden wij het slachtoffer van wat ze in de psychologie ook wel ‘de beschikbaarheidsheuristiek’ noemen: als we een gebeurtenis makkelijker uit ons geheugen kunnen ophalen, schatten we de kans dat die zich voordoet groter in. En aangezien de ellende in de wereld nooit nul zal zijn, is er altijd genoeg om een televisiejournaal mee te vullen. Deze heftige beelden worden in ons geheugen gebrand en geven een verkeerd beeld van de werkelijkheid.”
De realiteit is veel rooskleuriger, onderbouwt Pinker in honderden pagina’s cijfers en onderzoeksdata. Het geweld in de wereld is sterk afgenomen, terwijl de menselijkheid is toegenomen: een verworvenheid waar we best trots op mogen zijn, vindt hij.
“We kunnen dankbaar zijn voor waar we zijn gekomen. En dat gebruiken als inspiratie om de wereld nóg mooier, nóg vreedzamer en nóg socialer te maken”, zegt Pinker. Lees verder in Flow 2.