Mindfulnessweek deel 6

Deze week deelden we op ons blog dagelijks een fragment uit het nieuwe Mindfulness Werkboek (nu verkrijgbaar in de winkel of in onze webshop). In Deel 6: Waarom zijn we altijd aan het doen en nooit aan het zijn? constateert journalist Jocelyn de Kwant dat we te vaak automatisch in de doe-stand schieten en het moeilijk is om gewoon eens te zijn. Ze vraagt zich af of dat anders kan.

Caroline van Eelen, psychotherapeut en een van de eerste mindfulnesstrainers van Nederland. ”Als je alleen bezig-bezig-bezig bent, verlies je jezelf op een gegeven moment. Dan ben je aan het praten en hoor je nauwelijks wat de ander zegt. Of je drinkt thee, maar proeft nauwelijks iets.” Terwijl: als je er gewoon bij bent als je thee zet of de was doet – of wat dan ook – is er volgens Van Eelen een soort extra kwaliteit. ”Dat is een geleefd moment. Als je beseft: op dit moment speelt mijn leven zich af. Niet straks, niet gisteren, maar nu.”
Op die momenten van niet-doen komt ook je lichaam tot rust, legt Van Eelen uit. ”Dat kan heel kort zijn. Je bent even niet bezig met indruk maken, iets ophouden, iets bereiken. Op momenten dat je gewoon kunt zijn, val je samen met wie je werkelijk bent. Je hoeft even niets. Dat is heel weldadig. En vanuit daar kun je ook beter bedenken wat je echt wilt doen op dat moment. Zodat je je niet aan het einde van de dag afvraagt: waar was ik eigenlijk?”

Het artikel ‘Even niks’ en meer over dit onderwerp is te lezen in het Flow Mindfulness Werkboek.

Tekst: Jocelyn de Kwant Fotografie: Stocksy/Marcel

Stocksy_txp1d492eb5RMk000_Original_641c715conv

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN