GEERTJE AALDERS (4/5)

Zo mooi, de knipkunst van papercut-artist Geertje Aalders. Dit doet ze ook best vaak voor ons. Zo knipte ze bijvoorbeeld de cover van Flow 2-2014. We waren benieuwd hoe ze werkt en hoe haar leventje eruitziet. Geertje maakte vijf gastblogs voor ons en dit is deel vier.

Ik heb je laten zien hoe ik werk en wat ik maak. Nu wil ik je een inkijkje geven in waar ik inspiratie in vind. Zie het als een kleine rondleiding in mijn hoofd. Er gebeurt daar veel.

Ik ben graag buiten. Het liefst in het bos. Als je me zou zoeken vond je me niet, ik kies konijnenpaadjes en de smalle sluiproutes van reeën. Een wandeling met mij lijkt me vermoeiend: vind ik er één dan wil ik per se een uilenbal uiteen pulken om te zien wat er op het menu stond. Ik sta te klooien met mijn rugzak, op zoek naar de verrekijker om een vogel te bestuderen die ‘m meestal al lang gevlogen is. Ik help een mestkever oversteken. Of inspecteer een hol om te bedenken welk dier er woont. Ik achterhaal wel eens of een keutel (die je vorige week hebt kunnen zien) vers is, zodat ik kan berekenen of we het zwijn nog tegen kunnen komen. Dat is nog nooit gebeurd. Mooie doorkijkjes leg ik vast in mijn hoofd, dode insecten neem ik mee.
De natuur heeft naast veel moois ook veel grappigs te bieden. Deze dieren bijvoorbeeld. Voor mijn gevoel zwemt de Groenlandse Walvis ondersteboven. Kijk eens hoe hij straalt als je hem omkeert! Stel je voor dat je een Sundaspookdier was. Of een Slanke Lori.

En kijk de Gordelmol…. Die zou je toch zo per abuis op de barbecue leggen.
Ik krijg blije ideeën van de bijschriften in sommige – vaak oude – boeken. Of van de hilarische omschrijving van vogelgeluiden in de oude Peterson’s vogelgids. Maar ook wanneer ik lees hoe men vroeger met planten en dieren omging.
In mijn atelier vind je veel oude spullen. Vaak zijn deze boeken, blikjes, doosjes met zoveel aandacht ontworpen, het stimuleert me om de tijd te nemen iets uit te zoeken en met geduld wat moois te maken.Het is best lastig te achterhalen waar ik een idee vandaan haal. Ik zie veel en onthoud veel, ik verwonder me en verzamel van alles. En al die dingen samen komen er zo nu en dan uit als een heel nieuw iets.

Ik vind plezier in het geluid van de wind, ruisend door een populier. En in een puntgaaf radijsje. Hoe een eend een tijdje met alleen zijn billen boven water zwemt. In de rare dingen die mensen tegen elkaar zeggen zonder dat ze het door hebben. Hoe een rups zich voortbeweegt. In een sprookje van Duizend-en-één-nacht. Dat er reigers over de Albert Cuijp lopen. De geur buiten na een flinke regenbui op een zomerse dag. Het krakende gevoel wanneer je een harde champignon doormidden snijdt. Dat een dik schaap héél laag kan brullen en een grote geit juist ongepast hoog. Hoe sommige mensen op hun hond gaan lijken. Dat tijdens het fietsen een insect precies op het midden van je voorhoofd terecht komt. En de herrie die dat maakt.

Ik vind in veel dingen plezier en ik verwerk deze kleine verhalen in mijn illustraties. Soms heel letterlijk, wanneer ik bijvoorbeeld een mythologische vertelling naar het nu vertaal in een illustratie. Of wanneer ik een mooie bosrand omzet naar een papercut. En soms heb ik geen flauw benul van welk plankje uit de archiefkast die mijn hoofd heet het idee kwam.

Volgende week is het de laatste editie van mijn blog. Ik laat je dan zien met welk spannende project ik op dit moment druk ben. Tot dan!
Geertjeaalders.nl

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN