Deze week delen we op ons blog fragmenten uit ons nieuwe Mindfulness Werkboek (nu verkrijgbaar in de winkel of in onze webshop). In Deel 5: Waarom willen we alsmaar gelukkig zijn? zeggen drie deskundigen dat je altijd gelukkig voelen gewoon niet bestaat. Want tegenslag en nare dingen horen nu eenmaal bij het leven. Als je dat accepteert, heb je juist meer oog voor de mooie dingen die er nu al zijn.
Susan Bögels is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in mindfulness. “Aandachtig zijn maakt mensen het gelukkigst. Ik heb het over ‘flow’: zodanig met je aandacht ergens bij zijn dat je daar helemaal door wordt geabsorbeerd. Alles wat je met aandacht doet, kan flow geven. Maar onze maatschappij nodigt niet uit tot aandachtig zijn en daardoor zoeken we het in heel intense dingen. Terwijl het ‘m juist in kleine dingen kan zitten: een lekkere kop koffie, een wandeling door het bos, een goed gesprek. Het is heel bijzonder dat de mens langdurig en diepgaand zijn aandacht kan richten op van alles. Daar zouden we veel zuiniger op moeten zijn.”
Paul van Tongeren is hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef onder meer het boek ”Leven is een kunst”. “Als het om geluk gaat, denken mensen vaak allereerst aan genot. Maar Aristoteless plaatst genot juist achteraan. Hij zegt: als je mogelijkheden zo goed mogelijk verwerkelijkt, komt het genot vanzelf. Het plezier zit op de rug van de handeling. Want als je optimaal handelt en dingen goed doet, krijg je vanzelf erkenning. En als je je zintuigen optimaal ontwikkelt, ga je vanzelf van mooie dingen genieten.”
Eveline Brandt is journalist en mindfulnesstrainer in de regio Leiden.
”Mensen komen meestal op mijn trainingen af omdat ze een vorm van ongeluk ervaren. Ik zeg dan meteen dat ze van een mindfulnesstraining niet gelukkiger worden. Op de lange duur kun je door mindfulness misschien wel meer geluk ervaren. Omdat je leert de nare dingen die er nu eenmaal zijn, te accepteren. Het uitgangspunt is dat er altijd een vorm van lijden is in ons leven. Of het nou om een vervelende collega gaat, de dagelijkse file of meer ernstiger leed zoals chronische pijn of een verloren liefde. Dat lijden is er, maar wij mensen voegen daar een tweede vorm van lijden aan toe door ons ertegen te verzetten. En daardoor verergeren we het. Tegen die tweede vorm kunnen we wat doen, de eerste vorm zal altijd op ons pad blijven komen.”
Het volledige artikel ‘Gesprekken over geluk’ en meer over dit onderwerp is te lezen in het Flow Mindfulness Werkboek te lezen.
Interviews: Renate van der Zee