Gevonden op het strand

De Britse kunstenaar Stuart Haygarth werkt met aangespoelde plastic voorwerpen – verweerde slippers, aanstekers, speelgoed. Gevonden op het strand, tijdens lange wandelingen langs de Zuid-Engelse kust. 

In 2011 wandelde Haygarth ruim achthonderd kilometer langs de kust van Zuid-Engeland, van Gravesend naar Land’s End. In totaal was hij veertig dagen onderweg. “Meestal trok ik er in de weekenden op uit met mijn Volkswagenbusje. Ik parkeerde zo dicht mogelijk bij het strand en dan begon ik te lopen. Ik liep dus niet in één keer, maar in delen. Soms wandelde ik een week of twee weken achter elkaar.” De trolley waarmee hij de eerste dagen door het mulle zand ploegde, verruilde hij al gauw voor een rugzak. Daarin stopte hij alles wat hij op zijn strooptocht tegenkwam en interessant vond: een duikbril, haarkammen, stukjes vinyl met mooie patronen, een vintage badmuts, kunstbloemen.

“Allemaal gebruiksvoorwerpen die om wat voor reden dan ook in zee waren beland en na verloop van tijd zijn aangespoeld. Waarschijnlijk kilometers verderop. Dat prikkelt mijn fantasie, het maakt me nieuwsgierig naar de verhalen erachter. Van wie was die schoen of sandaal? En wat is er met de eigenaar gebeurd? Van al dat aangespoelde kinderspeelgoed werd ik ook een beetje melancholisch. Zo’n plastic pop die ooit voor een kind zo belangrijk was, maar nu vies en verwaarloosd in het zand lag.”

  • Het complete artikel staat in Flow 5.

Tekst Annalot Boersma Fotografie Stuart Haygarth

 

 

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN