Het leven van Hedwig

In Flow 5 kun je meer lezen over Hedwig Wiebes en Jeroen Bosman. Ze rijden samen met hun hondjes in een volkswagenbusje de wereld over. Hedwig schreef een gastblog over haar nieuwe leven. 

“We rennen niet weg van onze verantwoordelijkheden, we kiezen gewoon voor een ander leven”

Er zijn twee werelden, zoals ik het nu zie. In de ene doe je wat je geacht wordt te doen, wat je hóórt te doen. Studeren, werken, een huis kopen, kinderen krijgen, hard werken voor vakanties en mooie spullen. Voor zekerheid. In de andere wereld leef je met de dag en is niets zeker. In de ene doen mensen hun best gelukkig te worden, in de andere zijn ze het gewoon.

Oké, ik chargeer. Laat ik vooropstellen dat ik over niemand wil oordelen, niet over wie je bent en niet over waar je blij van wordt. Maar deze reis heeft me aan het denken gezet en daar wil ik graag wat over vertellen. Ik ben meer gaan nadenken over hoe te leven en over wat goed is, voor jezelf.

Eerlijk gezegd was ik daar eerder ook al mee bezig. Waarschijnlijk was het ook een van de redenen om dit avontuur aan te gaan. De laatste tijd begon ik steeds meer te filosoferen hoe ik mijn leven kan inrichten. Om precies te zijn: ik wilde weten wat ik deed omdat ik er zelf gelukkig van werd en wat ik deed omdat, nou ja, het nou eenmaal gebruikelijk is in de maatschappij waarin ik leef.

Mijn leven is gedeeltelijk heel onconventioneel verlopen, en gedeeltelijk heel ‘normaal’. Zo ben ik op mijn vijftiende naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd met mijn ouders en zusjes, waarna ik op mijn zeventiende al op kamers ging nadat ik in mijn eentje was terug verhuisd naar Nederland. En ook mijn studie en werk is niet helemaal standaard verlopen. Aan de andere kant ben ik enorm lang gelukkig met dezelfde vriend, hebben we twee hondjes en kochten we al op jonge leeftijd ons eerste huis (en deden we niets liever dan avond aan avond samen op de bank series en films kijken, om het burgerlijke ideaalbeeld af te maken).

Nu is het niet zo dat we ineens het roer om hebben gegooid. De wens om alternatieve vormen van leven te onderzoeken is langzaam gegroeid. Misschien begon het er wel mee dat we onszelf af begonnen te vragen óf we wel kinderen willen en niet wannéér, zoals mensen soms lijken te denken. Vraagtekens zetten bij zulk soort vanzelfsprekendheden is een interessante manier om uit te vogelen of je je wel helemaal comfortabel voelt in het leven dat je leidt, vind ik.

Langzamerhand kwamen we erachter dat het hebben van een hypotheek en de daarbij behorende verplichtingen (van veel moeten werken tot weinig flexibel zijn in waar je kunt zijn) niet meer zo goed bij ons past. We besloten ons huis en alles erin te verkopen en nu is ons oude busje het enige wat we nog hebben. Hoe gek en bijzonder we daarmee zijn in ons oude leventje, zo weinig bijzonder is het onderweg, hebben we gemerkt. Tal van mensen wonen in omgebouwde bestelbussen, van surfers tot hippies die hier en daar een euro verdienen met zelfgemaakte spulletjes. Het is het enige leven dat ze kennen en wíllen kennen.

Zelf vond ik altijd dat dit soort mensen zich teveel onttrekken aan de maatschappij. Kom op, neem je verantwoordelijkheid! Ren niet weg! Nu vraag ik me af wie deze verantwoordelijkheden eigenlijk heeft bepaald. Steeds vaker begin ik te denken dat die mensen zich helemaal niet hebben afgezonderd van de maatschappij. Ze kiezen er gewoon zelf voor te leven in die andere wereld, die net zo goed mag bestaan. En dan vraag ik me af in welke ik nu leef.

Freelance journalist Hedwig (31) verkocht samen met haar vriend Jeroen hun huis in Amsterdam om vanaf oktober 2016 voor onbepaalde tijd, samen met hun twee honden, in een 32-jaar-oud Volkswagen-busje rond te gaan trekken door Europa. Na lange tijd in Portugal en Marokko te hebben doorgebracht, zitten ze nu in Spanje.

  • Na een aantal maanden in Portugal en Marokko, zijn Hedwig en Jeroen nu in Spanje. Meer weten? Volg ze tijdens hun reis via Instagram: @hedwigwiebes of lees meer op hun website.
  • In Flow 5 kun je ook meer lezen over het avontuur van Hedwig en Jeroen. Deze editie ligt nu in de winkel en is ook te bestellen via onze webshop.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN