Hoe ontdek je wat je echt wilt?

Het leven als reis is een goede metafoor om na te denken over ons leven, zegt filosoof Joep Dohmen. Maar hoe bepaal je je eigen koers in een tijd die zo snel verandert? In Flow 4 vertelt hij hoe je ontdekt wat je écht wilt en op ons blog delen we een fragment uit het interview. 

Er lijken veel mensen zoekende te zijn, is dat eigenlijk typisch voor deze tijd?
“Dat heeft zeker te maken met de tijd waarin we leven. In de afgelopen halve eeuw is de wereld onvoorstelbaar veranderd. Ik ben 66 en een van de dingen die ik doe, is terugblikken. In de jaren vijftig woonde ik met mijn vader, moeder en twee zussen in een klein huisje in Tilburg. Het leven was primitief en provinciaals. We hadden nog geen auto, telefoon, wasmachine en al zeker geen internet. Bij ons in huis speelde er maar één vraag: gaan we het redden deze maand? Tegenwoordig bezitten we alles. De meeste mensen zijn schatrijk. Zelfs de armste mensen nu zijn bij lange na niet zo arm als de mensen toen. We leven in een welvaartsmaatschappij. In alle domeinen van het leven – of dat nu vervoer, reizen, eten, gezondheid of techniek is – is enorme vooruitgang geboekt. De paradox is dat de welvaart niet gepaard is gegaan met groeiende innerlijke rijkdom. Integendeel: hoe meer opties er zijn, hoe meer mensen lijken te worstelen met de vraag of ze wel een geslaagd leven leiden. Ik ga het verleden niet idealiseren. Toen was het vechten, maar nu is het leven nog steeds een gevecht, alleen betreft het nu vooral ons innerlijke leven.”

Hoe ontdek je dan wat je ten diepste wilt?
“De mens is een verlangensmachine, de hele dag word je gedreven door verlangens. Je wilt eten, drinken, vrijen, werken, reizen. Maar je wilt ook erkenning, verbondenheid en vriendschap. Het gaat erom deze verlangens te ordenen: wat wil ik nou echt zélf? Wat is voor mij nou werkelijk belangrijk? En het helpt om te oefenen in goede gewoonten: aandacht, geduld, discipline.”

Het complete artikel ‘Hoe ontdek je wat je écht wilt’ is te lezen in Flow 4, dit nummer is verkrijgbaar in onze webshop.

Flow3 met groen-01

Tekst Otje van der Lelij Handlettering Marenthe Otten

Deze quote kun je ook downloaden in ons Downloadkastje (in het laatje ‘Posters’).

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN