Het Hooggerechtshof in Amerika schort het verbod op de abortuspil op

hooggerechtshof abortuspil

Even leek het erop dat er in Amerika een verbod kwam op de veelgebruikte abortuspil mifepriston. Regering-Biden en de fabrikant van het medicijn dienden echter een noodverzoek in om het verbod op te heffen, dat is goedgekeurd door het Hooggerechtshof. 

Het medicijn werd in 2000 in Amerika goedgekeurd door medicijnwaakhond FDA. Mifepriston wordt bij ongeveer de helft van alle abortussen in het land gebruikt. De stoffen in het medicijn wekken een miskraam op en het wordt ingezet als een zwangerschap bijvoorbeeld ongewenst is of niet goed is gegaan.

Het verbod kwam op tafel nadat anti-abortusbewegingen eind vorig jaar de FDA aanklaagden. Volgens hen zou er bij de goedkeuring niet zijn gekeken naar de veiligheidsrisico’s. Een federale rechter in Texas gaf de aanklagers gelijk en schortte de goedkeuring op. Nu is dat verbod door het Hooggerechtshof weer teruggedraaid.

Biden is blij met het besluit van het Hooggerechtshof, ook al was dat niet unaniem. Hij zegt erover in een schriftelijke verklaring: “Voor vrouwen in Amerika kunnen de belangen niet groter zijn. Ik zal doorgaan met het bestrijden van politiek gedreven aanvallen op de gezondheid van vrouwen.”

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron NOS  Fotografie ©Oleksandra Stets/Stocksy
Gepubliceerd op 5 mei 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN