Job craften

Op zoek naar ander werk omdat het je niet meer zo goed bevalt? Misschien ligt de oplossing in ‘job crafting’: je baan zo boetseren dat het plezier erin terugkomt. Journalist Nina Siegal schreef er een artikel over in Flow 07-2016.

Volgens Luc Dorenbosch, onderzoeker bij De baaningenieurs kan job crafting soms simpelweg inhouden dat je je werkschema verandert, zodat je je kunt focussen op de mooie aspecten van je baan. Tijdens een van zijn workshops ontmoette hij een verpleegkundige die we hier Sascha noemen. Ze had een baan bij een verpleeghuis en jarenlang voelde ze zich daar heel goed bij. Sascha vond het fijn om mensen te helpen en had het gevoel dat ze zinvol werk deed. De organisatorische kant van haar werk sprak haar ook aan en ze kon goed opschieten met haar collega’s. Maar toen ze begin 50 was en ongeveer 25 jaar als verpleegkundige had gewerkt, was er iets dat haar zo op haar zenuwen begon te werken dat ze overwoog ontslag te nemen. Het was het klagen van oudere mensen dat ze als gezeur ging ervaren. Omdat het nu eenmaal bij het werk van een verpleegkundige hoort om daarnaar te luisteren, dacht ze: als ik niet meer tegen zeurende oude mensen kan, moet ik misschien maar een andere baan zoeken.

Tijdens de workshop van Dorenbosch bedacht ze een job crafting-oplossing. Ze vroeg haar leidinggevende of ze voor een tijdje nachtdiensten mocht draaien. Zo kon ze werken op een tijdstip dat de meeste bewoners sliepen en niet praatten, laat staan klaagden. Aangezien haar collega’s liever geen nachtdiensten draaiden, waren die blij met deze oplossing. En omdat de nachtdiensten rustiger waren, had ze meer tijd om de administratieve taken te doen, iets wat ze graag deed. Waardoor de verpleegkundigen die de drukkere dagdiensten draaiden, meer tijd hadden om zich op de bewoners te richten. Het was een win-winsituatie voor het hele team. Sascha bleef haar werk doen en voelde zich veel gelukkiger. “Ik zal Sascha’s job crafting-proces nooit vergeten omdat de oplossing zo simpel en zo effectief was,” zegt Dorenbosch. “Ze hoefde eigenlijk alleen maar op een nieuwe manier naar haar werk te kijken.”

  • De rest van het artikel kun je lezen in Flow 7, die verkrijgbaar is in onze shop.
  • Elke maandagochtend om 08.45 uur vertelt Astrid van Flow in het radioprogramma De Ochtend van 4 hoe je het dagelijks leven mooier en fijner kunt maken. In deze aflevering van haar rubriek De Tijdgeest vertelt ze over jobcraften: