Langzamer leven

langzaam

Een lome wandeling, lunchen zonder op de klok te kijken. Journalist Otje van der Lelij vindt een beetje vertraging eigenlijk wel fijn. Waarom vinden we het dan vaak moeilijk, langzaam leven?

Meer en meer mensen verlangen naar een lager tempo. Tegelijkertijd vinden we het ook moeilijk om langzaam te leven, denkt Erling Kagge, avonturier en auteur van het boek Stilte – Jezelf staande houden in een wereld vol lawaai. Traagheid vinden we saai, en stilte confronterend: ‘In het begin hoor je zo veel ruis in je hoofd, dat is oncomfortabel. Je komt jezelf tegen.’ Maar als je doorzet en toegeeft aan de vertraging, dan leer je het leven op een dieper niveau ervaren. Het leven krijgt meer glans, vindt Kagge.

Lees ook: Sporten kan beter werken tegen een angst of depressie dan therapie of medicatie, blijkt uit onderzoek

‘De momenten dat ik naar de horizon tuur, een kind in mijn armen heb of eenvoudigweg naar het groene mos op een steen kijk, zijn voor mij het meest waardevol. Plotseling lijkt zo’n kort moment eindeloos te duren. Het is alsof het moment en de eeuwigheid één worden.’ Kagge vindt niet dat je je omgeving de rug toekeert als je de stilte opzoekt. ‘Het is juist het tegenovergestelde: je ziet de wereld scherper, je blijft op koers en je waardeer het leven meer.’

  • Otje van der Lelij ging op zoek naar creatieve initiatieven die je helpen om wat langzamer te leven. Je kunt ze terugvinden in Flow 1.

Tekst Otje van der Lelij Fotografie ©Deborah Kunzie/Unsplash

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN