Lessen uit de natuur

In de nieuwste special van Flow – Hoe leef je het leven – staat het artikel Lessen uit de natuur van Caroline Buijs. Een fragment:

“Misschien is wel nergens beter zichtbaar dat alles stroomt en aan verandering onderhevig is dan in de natuur – met de vier seizoenen als ijkpunt. Daar hoef je niet per se een verafgelegen natuurgebied voor in te trekken, ook op je eigen balkon of in je eigen (moes)tuin zijn die veranderingen mooi te zien. Als je de tijd neemt om het op te merken, voel je bijna als vanzelf dat het leven daar beweegt. Om bij een moestuin te blijven: van het ritme van dat hele proces van planten, verzorgen, plukken, koken en eten kan een geruststellende werking uitgaan. Dat geldt in elk geval voor de Australische filosoof Damon Young, die het boek Filosoferen in de tuin schreef. Werken in zijn eigen groentetuin laat hem inzien dat hij zichzelf niet al te belangrijk hoeft te maken, hij is net als zijn tomaten- en courgette-plantjes ook maar werk in uitvoering.

Ook voor een schrijfster als Jane Austen (1775-1817) was de tuin een troost: een plek waar harmonie heerste, weg van de mensen (Austin werd altijd omringd door vrienden, familie en bedienden). Want een tuin is niet bezig met kinderachtig gedoe of geroddel. Ze gaat altijd door met wat ze doet, in het ritme van de seizoenen, steeds weer. Of we nou meewerken of niet.”

Lees verder in Flow Hoe leef je het leven, verkrijgbaar in de winkel of in onze webshop.

distelvlinder
De illustraties bij het artikel zijn gemaakt door Annemoon van Steen.

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN