Museum van mezelf: Lies Schilp

Lies Schilp

Het verhaal van je leven zit vaak in kleine voorwerpen. Dit is de persoonlijke verzameling van Lies Schilp, zangeres bij Gruppo Sportivo en coördinator muziek van een dak – en thuislozenorganisatie

 1. Vogels kijken “Mijn vader was reclamefotograaf tot hij er genoeg van had en een nieuw leven begon als boer in Andalusië. Hij overleed in 2000. Door deze verrekijker keken we samen naar de vogels in Spanje. Een tijdlang zat zijn geur er nog in, maar jammer genoeg is die vervlogen.”
 2. Muziekopvang “Een tijdje terug liet ik een berg kazoos maken voor een muziekfestival dat ik toen organiseerde bij de dak- en thuislozenorganisatie. Ik ben daar coördinator muziek, we hebben zelfs een eigen muziekschool en -studio. Echt geweldig om te doen.”
 3. Bombitas “Als een van de twee Bombitas zong ik in de band van Herman Brood: eerst met Robbie (rechts), later met Inge (links). Inge en ik zingen ook samen bij Gruppo Sportivo. Robbie en Inge zijn nog altijd mijn beste vriendinnen.”
 4. Idolen “In 1973 gaf ik me op voor een Alice Cooper-imitatiewedstrijd van Lex Harding. Ik was dertien, Cooper was mijn grote idool. Er deden natuurlijk alleen maar mannen mee, die bovendien een stuk ouder waren dan ik. Toch werd ik derde en ik mocht tien lp’s uitzoeken. Ik koos er een paar van David Bowie, die ik ook altijd ben blijven bewonderen.”
 5. Souvenir “Van elke reis neem  ik een borrelglaasje mee als souvenir. India was het hoogtepunt, daar ben ik vier keer een maand geweest. Dat ik me staande kon houden in zo’n totaal andere cultuur, vond ik bijzonder om te ervaren.”
 6. Drop fun “Girls Wanna Have Fun is naast Gruppo Sportivo en Herman Brood de belangrijkste band in mijn leven. Een van de ‘girls’ was Manuela Kemp, met wie ik tijdens een tour altijd nieuwe dropjes proefde, die we dan beschreven alsof het kostbare wijn was. We hebben het plan om er ooit een boek van te maken met de titel Drop & roll.”
 7. Brood “Tien jaar lang heb ik bij Herman Brood gezongen, een geweldige tijd. Hij bedacht de naam Bombitas voor ons en vond het prima als wij ook los van hem optraden. Herman was heel gul in die dingen. ‘Als je geld kunt verdienen, moet je het doen,’ zei hij altijd.”
 8. Showgirls “Met de Bombitas bedachten we een eigen stijl: classy en stijlvol. Ik baal er weleens van dat we soms heel ordinair worden neergezet in imitaties en coverbands.”
 9. De beste “De Shure SM58 vind ik de ultieme microfoon. Dit is mijn eigen vintage exemplaar, hij zit onder de lippenstift. Ik weet precies hoe ik erin moet zingen om een bepaalde klank te krijgen.”
 10. Ik wil pindakaas “Een dag zonder pindakaas is een dag niet geleefd. Als ik vroeger achter de piano zat te oefenen en mijn moeder vroeg wat ik op de boterham wilde, zong ik: ‘Ik wil pindakáás!’, met een eigen pianomelodietje erbij.”
 11. Popart “Dit Pow!-sjaaltje van Batman kocht ik in het MoMA in New York. Het is me heel dierbaar. Ik draag het vaak bij Gruppo Sportivo, het past bij het stripfiguurachtige imago van die band.”
 12. 5 sterren “Met Gruppo Sportivo hadden we al drie jaar niet meer opgetreden en al dertien jaar geen album gemaakt toen we in 2018 Great uitbrachten. Het kreeg vijf sterren, en daardoor werden we de afgelopen twee jaar onverwacht veel geboekt om live te spelen. Het was weer leuk als vanouds.”

*Het verhaal van Lies Schilp vind je ook in Flow 2.

 

Tekst Chris Muyres Fotografie Anne-Marie Rem

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN